Comisarul european pentru piaţă internă Thierry Breton a subliniat luni că nu crede ''nici pentru o secundă'' că va avea loc o ieşire a Poloniei din Uniunea Europeană ('Polexit'), după decizia de săptămâna trecută a Curţii Constituţionale din Polonia conform căreia unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, transmite Reuters.

Thierry Breton, comisarul pentru piața UE, este responsabil și de industria de apărareFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

''Aşteptăm o decizie scrisă (...) şi apoi o vom analiza. Nu cred nici pentru o secundă că va fi un 'Polexit' '', a declarat Breton pentru France Inter.

Peste 100.000 de polonezi au manifestat duminică în sprijinul apartenenţei ţării lor la Uniunea Europeană.

Curtea Constituţională din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene. ''Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor'', a spus Julia Przylebska, preşedinta Curţii Constituţionale poloneze.

Ea a denunţat ''amestecul Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez'' şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală poloneză. (Sursa: Agerpres)