Un solist al renumitului Teatru Bolșoi din Moscova a fost zdrobit pe scenă în timpul unei opere, sâmbătă seara, în fața unei mulțimi de spectatori șocați, scrie nzherald.co.nz. Incidentul s-a produs în timp ce se schimbau decorurile, filmările făcute de cei din sală arătând cum o parte a instalațiilor cădeau lent, iar artiștii în panică implorau personalul să le ridice la loc. "Opera a fost imediat oprită și publicul a fost rugat să plece", au anunțat oficialii teatrului, citați de agenția de știri Interfax.

Un solist al Teatrului Bolșoia fost zdrobit pe scenăFoto: Profimedia Images

Anchetatorii cercetează acum circumstanțele din jurul morții interpretului Yevgeny Kulesh, 37 de ani, angajat al Teatrului din 2002.

Mulți spectatori au crezut la început că incidentul face parte din spectacol, dar artiștii de pe scenă strigau înspăimântați către public ”sunați la ambulanță, e plin de sânge”, spune Pavel Severinets, un jurnalist care era în public.

„A fost groaznic”, a scris pe Facebook o altă femeie care participa la spectacol. „Am ajuns și ne-am așezat pe scaune și spectaclul a început. Pe urmă, chiar după primele scene, decorul a căzut iar unul din personaje a strigat: "Doctore! Vino repede, cineva a căzut sub decor".

Membri din rândul publicului au declarat că conducerea teatrului a anunțat inițial că spectacolul se va relua în curând. O jumătate de oră mai târziu li s-a spus că spectacolul a fost amânat din motive tehnice și li s-a cerut să părăsească sala.

Teatrul Bolșoi este una dintre cele mai proeminente instituții culturale din Rusia încă de la înființarea sa în timpul domniei Ecaterinei cea Mare, beneficiind de un patronaj generos din partea guvernelor imperiale, sovietice și mai nou, al celor ruse.

El a fost de asemenea scena unor scandaluri, inclusiv decese, incendii, dezertări pe vremea Războiului Rece și a unor acuzații de corupție.

În iulie 2013, violonistul senior Viktor Sedov a murit după ce a căzut în groapa orchestrei.

În decembrie același an, un tribunal de la Moscova l-a închis pe solistul de balet Pavel Dmitrichenko pentru șase ani, după ce s-a constatat că acesta îl atacase cu acid pe Sergei Filin, directorul artistic al companiei, afectându-i grav ochii. Atacul a fost doar unul dintr-o serie lungă de scandaluri care au determinat în cele din urmă guvernul rus să numească un nou director în încercarea de a dezamorsa una dintre cele mai grave crize din istoria de 245 de ani a teatrului.

Nikolai Tsiskaridze, fost prim-solist al Teatrului a declarat că vina pentru tragedia de sâmbătă aparține managementului și a lipsei procedurilor de siguranță de pe scenă, declarând că există riscul ca evenimentul să fie mușamalizat. ”Scena aceea este un iad. Nu există ferestre sau ventilație", a declarat el pentru Komsomolskaya Pravda. "Nu am nicio îndoială că mortul va fi de vină".

Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că a deschis o investigație cu privire la respectarea legilor privind sănătatea și securitatea la locul de muncă.