Mai mulți membri ai unui mic partid de extremă dreapta din Italia, Noua Forță (Forza Nouva), între care și doi lideri, au fost arestați duminică după ciocnirile violente care au urmat unui protest împotriva permisului sanitar, la Roma, relatează AFP.

Manifestatii la RomaFoto: Mauro Scrobognamauro s / LaPresse / Profimedia

Sâmbătă seară, sute de protestatari s-au ciocnit cu poliția în centru Romei, devastând, între altele, și sediul CGIL, principala confederație sindicală din țară. Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanți, în cursul acestor confruntări care au durat mai multe ore.

„Cei responsabili pentru asaltul asupra sediului național al CGIL au fost arestați rapid. De prea mult timp aceștia acționează pentru a alimenta tensiunile și violențele”, a afirmat deputatul italian Federico Fornaro.

„Violența fascistă trebuie stopată imediat. Toate forțele democratice sunt astăzi alături de CGIL și forțele de poliție”, a declarat la rândul său senatorul Andrea Marcucci.

Potrivit presei italiene, 12 persoane au fost arestate, printre care Roberto Fiore, secretar național al Noii Forțe, și Giuliano Castellino, lider al filialei din Roma a acestei mișcări.

Noua Forță este un partid de extremă dreapta neo-fascist creat în 1997 al cărui program prevede, printre altele, interzicerea avortului, stoparea imigrației și abrogarea legilor care pedepsesc incitarea la ură pe considerente politice, de rasă sau religie.

Șapte ore extrem de tensionate, cum nu s-a mai întâlnit niciodată de la începutul protestelor no vax și no green pass - relatează duminică ziarul italian Corriere della Sera, citat de Rador.

O sâmbătă plină de tensiune care a dus la ciocniri repetate între o parte dintre manifestanți - în special membrii formaţiunii Forza Nuova și cei ai mișcărilor extremiste - și polițiști, de la piața del Popolo la Villa Borghese, de la via Veneto la Corso d'Italia și apoi din nou în piața Barberini, via del Tritone, largo Chigi și în jurul Parlamentului, care a fost asediat până seara târziu.

Proteste care au provocat o serie de daune, atât la sediul sindicatelor CGIL, cât şi la spitalul Policlinico Umberto I, unde aproximativ 40 de manifestanți au devastat camera de urgență unde fusese internat unul dintre participanții la protest, arestat de poliție.

„Bilanţul este de patru persoane rănite, doi agenți de poliţie și doi lucrători sanitari” - a explicat duminică Alessio D'Amato, consilier pentru sănătate al regiunii Lazio. „Cu ajutorul poliţiei, după câteva ore, situaţia a revenit la normal”.

Poliția a anunţat că au fost identificaţi şi interceptaţi 600 de manifestanţi care proveneau din oraşele Reggio Emilia, Padova, Mantova, Brescia, Verona, Torino, Milano, Bergamo, Pesaro Ancona, Firenze, Trieste, Bolzano, Modena, Treviso, Rovereto ed Arezzo.

Acuzațiile sunt diferite, de la infracțiunea de jaf şi devastare, până la rezistență, violență și răniri aduse unui funcționar public şi avarierea sau aruncarea de obiecte. Au fost răniţi, în total 38 de membri ai forţelor de ordine, inclusiv un ofițer de poliție care are o coastă fracturată și un agent criminalist cu fracturi faciale. Manifestanții au sosit la Roma din întreaga Italie, organizaţi, cu cinci autocare, 56 mini-autoutilitare și multe motociclete și scutere.

Adevărate scene de gherilă urbană

Sâmbătă, centrul istoric al oraşului, dar și Muro Torto și, în consecință, toate cartierele învecinate, au fost paralizate de la ora 15 până seara, cu blocaje de trafic care au afectat mii de locuitori ai capitalei, rămaşi captivi în mașinile lor. Unii dintre aceştia - așa cum s-a întâmplat în Piazzale Brasile - au fost amenințați de indivizi cu chipurile acoperite, care au lovit cu picioarele mașini în care se aflau femei și copii îngroziți.

În via del Corso, ciocnirile au avut loc în fața localnicilor și a turiștilor străini aflaţi la plimbare, ca în orice sâmbătă după-amiază, sau făcând cumpărături. Ca măsură de precauție a fost închisă galeria Alberto Sordi, mulți comercianți coborându-şi obloanele magazinelor. Fumul gazelor lacrimogene a ajuns și la Fântâna Trevi, unde vizitatorii s-au refugiat în baruri, protejându-şi faţa cu măști, de data aceasta mai mult din cauza substanței usturătoare decât de teamă de a se infecta cu un virus. Iar în via di Santa Maria in Via, în via del Tritone și în piața San Silvestro, multe persoane au luat-o la fugă pe jos, riscând să cadă și să fie loviţi de alții, atunci când poliția a început să folosească tunurile cu apă pentru a-i dispersa pe protestatarii violenți.

Adevărate scene de gherilă urbană, nemaîntâlnite până în prezent în timpul protestelor împotriva certificatelor verzi şi care au adus câteva mii de manifestanți chiar sub ferestrele palatului Chigi, cu petarde la care poliția a răspuns cu perdele groase de lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Tensiune şi la sediul CGIL, unde clădirea istorică a sindicatului muncitorilor a fost luată cu asalt de manifestanții care strigau „Trădătorii!”, iar multe săli din interiorul edificiului au fost devastate de interlopi care au reușit să intre, după ce au forţat poarta din față.

Episodul a fost poate unul dintre cele mai grave din întreaga zi, deoarece reaminteşte de o perioadă din istoria recentă a Italiei plină de ură și sânge - cea a anilor '70.

În urmă cu trei săptămâni, premierul Mario Draghi a anunţat că începând cu data de 15 octombrie obligativitatea certificatului verde va fi extinsă la toate locurile de muncă, iar angajaţii care îl refuză riscă suspendarea salariului.