​​Procedura de eutanasiere a columbiencei Martha Sepulveda (51 de ani, care era programata pentru duminică dimineața, la ora 7, a fost anulată sâmbătă seara de comitetul științific al clinicii unde urma să aibă loc.

Martha Sepulveda Foto: Captura video

Eutanasierea este legală în Columbia din 1997, iar în 2015 a fost extinsă și în cazul persoanelor care nu sunt într-un stadiu terminal de boală, dar care au leziuni corporale sau boli grave și incurabile. Martha Sepulveda ar fi fost primul pacient care ar fi fost supusă unei astfel de proceduri deși nu era într-o fază terminală a bolii.

Ea a fost diagnosticată în 2019 cu o boală degenerativă, simptomele înrăutățindu-se în timp, ajungând să nu se mai poată deplasa fără asistență. Diagnosticul său este scleroză laterlă amiotrofică (ASL), o afecțiune a sistemului nervos care afectează mobilitatea corpului și care este considerată fatală, decesul putând surveni în câteva luni sau câțiva ani.

Potrivit Comitetului științific multidisciplinar al clinicii unde trebuia fi făcută procedura, anularea a fost decisă cu unanimitate considerându-se că nu sunt îndeplinite condițiile, așa cum decisese o comisie anterior.

Avocatul femeii a criticat decizia pe care a calificat-o „nelegitimă, ilegală și arbitrară”. „O obligă să ducă o viață pe care nu este dispusă să o trăiască în continuare, cu suferință și durere pe care le consideră incompatibile cu ideea ei de demnitate”, a spus avocatul. (Surse: BBC, NBC)