Libanul a rămas sâmbătă fără energie electrică, după ce principalele două centrale energetice din țară au rămas fără carburanţi, a anunţat compania naţională de electricitate. Nu se ştie când va fi reluată alimentarea cu energie electrică, relatează postul France 24, citat de News.ro.

LibanFoto: Captura YouTube

Ţara mediteraneană trece prin cea mai gravă criză economică după anii 1850, iar în ultimele luni a avut probleme să importe suficientă păcură pentru centralele sale energetice.

În majoritatea ţării electricitatea este disponibilă de obicei doar o oră pe zi, în condiţiile opririi prin rotaţie a furnizării de energie, în timp ce carburanţii necesari pentru generatoarele de urgenţă sunt şi ei în cantitate limitată.

„După ce centrala Deir Ammar a fost nevoită să nu mai producă electricitate vineri dimineaţă, din cauza epuizării rezervelor de păcură, centrala Zahrani şi-a încetat activitatea în după-amiaza zilei de sâmbătă, din acelaşi motiv”, a anunţat Electricite du Liban într-un comunicat.

Acest fapt a dus la prăbuşirea în totalitate a reţelei, fără posibilitatea de reluare a livrărilor de energie, a arătat compania.

Aceasta este a doua pană completă de electricitate raportată de EDP de la începutul acestei luni, după un incident similar produs sâmbăta trecută.

O sursă a Ministerului Energiei a declarat pentru AFP că se face tot posibilul „pentru a găsi o soluţie de ieşire din această situaţie şi asigurarea carburanţilor”.

EDP a arătat că sâmbătă seara este aşteptat un transport de păcură, care va fi descărcat la începutul săptămânii viitoare.

Reluarea furnizării de electricitate este una dintre multele sarcini dificile cu care se confruntă guvernul libanez, format luna trecută după 13 luni de conflicte politice.

Mai multe măsuri au fost luate într-o încercare disperată de a menţine furnizarea de energie electrică.

Libanul a ajuns la un acord pentru a aduce electricitate din Iordania şi benzină din Egipt, via Siria, în timp ce mişcarea şiită Hezbollah a început separat livrări de hidrocarburi din Iran.

Statul aduce o cantitate de păcură în schimbul unor servicii medicale, într-un acord cu Irakul.