Fostul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat vineri că va anunța „la începutul anului viitor” dacă va candida sau nu la alegerile prezidențiale din octombrie 2022, la care este favorit împotriva lui Jair Bolsonaro, scrie AFP.

Luiz Ignacio Lula da SilvaFoto: Flickr/ Alexander Bonilla

"Nu spun că sunt candidat pentru că voi lua o decizie cu privire la candidatura mea, probabil la începutul anului viitor", a declarat Lula, în vârstă de 75 de ani, la o conferință de presă din Brasilia, lăsând lucrurile în suspans chiar dacă mulți analiști îl văd lansându-se în cursă.

"Nu am decis încă, va fi la momentul potrivit și voi discuta cu toată lumea", a adăugat el, după o săptămână de întâlniri cu mulți lideri politici din capitală.

Anunțul oficial al candidaturii lui Lula a fost așteptat cu nerăbdare de când a devenit din nou eligibil în urma unei hotărâri a Curții Supreme care i-a anulat condamnările de mită pentru erori de formă în martie.

Dacă va candida, va fi a șasea cursă prezidențială, în încercarea de a candida pentru un al treilea mandat, după ce a condus țara din 2003 până în 2010.

„Anul viitor, va fi un an electoral și vom lupta pentru a ne repara țara”, a promis fostul sindicalist, foarte furios, după ce l-a atacat pe Jair Bolsonaro pe care l-a catalogat ”total incompetent”

"Acest guvern nu știe cum să facă nimic, în afară de provocarea, minciuna, diseminarea informațiilor false", a declarat Lula care consideră că Brazilia a devenit paria din cauza lui.

„Nimeni nu mai vrea să vină în Brazilia și nimeni nu vrea să-l primească”, a spus el.

"În ziua alegerilor, va fi necesar să avem suficientă înțelepciune pentru a alege pe cineva care respectă democrația (...) și care nu vorbește prostii tot timpul. El (Bolsonaro) ar trebui să închidă gura și să conducă", a insistat fostul președinte.