Cifrele privind ocuparea forței de muncă din SUA au fost dezamăgitoare din nou în septembrie, afectate de varianta Delta, un alt cui în talpa președintelui Joe Biden, dar optimismul este prezent, iar crearea de locuri de muncă va începe din nou să urce din octombrie spun specialiștii, potrivit AFP.

MuncitoriFoto: Comisia Europeana

În septembrie, au fost create 194.000 de locuri de muncă, în timp ce analiștii se așteptau la 450.000, a declarat vineri departamentul muncii.

De asemenea, este cu mult sub cele 366.000 din luna august, conform datelor revizuite și publicate vineri. După peste un milion de locuri de muncă create în iunie, apoi în iulie, ritmul a încetinit deja considerabil.

„Efectele variantei Delta au persistat în septembrie și par să fi cântărit” asupra ocupării forței de muncă, a spus Rubeela Farooqi, economist șef pentru High Frequency Economics.

Dar, adaugă ea, „piața muncii este pe o cale de redresare treptată”.

Aceste date reflectă într-adevăr situația de la începutul lunii, imediat după vârful contaminărilor legate de varianta Delta.

Prestațiile excepționale de șomaj plătite de la începutul pandemiei abia expiraseră. Și școlile, care abia se redeschiseseră în multe state, au rămas sub amenințarea închiderii ulterioare din cauza variantei Delta.

"Credem că (septembrie) marchează sfârșitul unei serii de rapoarte slabe privind ocuparea forței de muncă", au declarat Lydia Boussour și Gregory Daco, economiști pentru Oxford Economics.

Rata șomajului, la rândul său, a scăzut cu 0,4 puncte, până la 4,8%, ținând cont de crearea de locuri de muncă din august, care au fost mai mari decât cele anunțate inițial.