Un înalt oficial al Comisiei Europene a fost condamnat de justiția belgiană la șase ani de închisoare pentru violarea unei asistente în biroul său de la Bruxelles, relatează La Libre Belgique.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea de Apel de la Bruxelles a menținut condamnarea pronunțată în prima instanță și a mărit sentința bărbatului de la patru la șase ani de închisoare.

Învinuitul, care neagă violul, va rămâne însă liber în așteptarea examinării recursului pe care avocații săi l-au înaintat deja Curții de Casație a Belgiei, cea mai înaltă instanță a țării.

Faptele au avut loc în 2015 la sediul Comisiei Europene la Bruxelles.

Margus Rahuoja, un eston în vârstă de 54 de ani, director al Direcției Generale pentru Mobilitate și Transport a Comisiei, a fost condamnat pentru violarea unei femei franceze cu 20 de ani mai tânără decât el după o petrecere pe care o organizase în departamentul său.

El a susținut întotdeauna în timpul anchetei că actul sexual a fost consimțit dar argumentele sale au fost respinse de judecători în timpul celor două procese succesive.

Rahuoja a fost condamnat în primă instanță, în februarie 2019, la patru ani de închisoare. Curtea de la Bruxelles considerase atunci circumstanță agravantă a violului faptul că victima sa lucra sub autoritatea sa, ca asistent juridic.

Potrivit lui Cédric Vergauwen, avocat al tinerei, sentința a fost mărită pe 23 septembrie de către Curtea de Apel din cauza gravității faptelor, dar și a atitudinii acuzatului.

„El a persistat în negările sale, vorbind întotdeauna despre o relație consensuală”, a spus avocatul.

Înaltul oficial eston va rămâne în libertate până când cazul va fi decis în cele din urmă de Curtea de Casație, procesul urmând să înceapă cel mai devreme la începutul anului viitor, potrivit avocaților.

Potrivit La Libre Belgique, Margus Rahuoja și-a păstrat salariul de director de „peste 14.000 de euro” net pe lună, chiar dacă a fost suspendat din funcții după izbucnirea cazului.