​Alegătorii din Cehia sunt chemaţi vineri la urne într-un scrutin legislativ programat să dureze două zile, la care formaţiunea populistă a premierului miliardar Andrej Babis, în litigiu cu Uniunea Europeană şi vizat de ancheta "Pandora Papers", pare să fie favorită, conform sondajelor, citate de France Presse și Agerpres.

Andrej BabisFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Birourile de vot sunt deschise vineri între 12:00-20:00 GMT, iar sâmbătă între 06:00 şi 12:00 GMT, în timp ce sondajele anticipează un rezultat strâns.

Nu vor exista exit poll-uri la ieşirea de la urne, iar rezultatele scrutinului sunt aşteptate să fie anunţate sâmbătă seara.

Andrej Babis, afectat de problemele din justiție și de Pandora Papers

Premierul în exerciţiu Andrej Babis va încerca să câştige o a doua victorie consecutivă pentru mişcarea sa ANO, în pofida gestionării şovăitoare a pandemiei şi a problemelor sale cu justiţia.

În vârstă de 67 de ani, Babis - magnat în domeniile agroalimentar, chimic şi media - este acuzat de presupuse fraude cu subvenţii europene şi a provocat consternarea UE, care i-a reproşat un conflict de interese între rolurile său de om de afaceri şi cel de om politic.

Ancheta internaţională "Pandora Papers" a dezvăluit în weekendul trecut că el a utilizat bani din companiile sale offshore pentru a finanţa achiziţia de proprietăţi în sudul Franţei în 2009, între care un castel.

Babis - fost membru al Partidului Comunist ceh - consideră aceste acuzaţii drept o campanie de defăimare la adresa sa, iar sondajele de opinie îl dau drept favorit al scrutinului, cu circa 30% din intenţiile de vot.

"Întrebarea-cheie este dacă politica populistă va prevala asupra politicienilor tradiţionali şi mai responsabili", apreciază Tomas Lebeda, analist la Universitatea Palacky din Olomouc (est).

Andrej Babis, a cincea avere cea mai importantă din Cehia, potrivit Forbes, conduce un guvern minoritar cu social-democraţii, susţinut tacit de Partidul Comunist, care s-a aflat la putere în fosta Cehoslovacie totalitară din 1948 până în 1989.

Cine sunt adversarii politici ai lui Babis

Formaţiunea lui Babis se confruntă în principal cu două grupuri a căror cotă de popularitate a crescut vertiginos de la începutul anului, pe fondul pandemiei de COVID-19 când ţara a figurat printre "campioni" în statisticile mondiale la numărul de decese şi contaminări pe cap de locuitor.

O alianţă a Partidului Piraţilor (antisistem) cu Partidul Primarilor şi Independenţilor centrişti, pe de o parte, iar, pe de altă parte, coaliţia Împreună, compusă din Partidul Democratic Civic, de dreapta, TOP 09 (centru-dreapta) şi Uniunea Creştin-Democrată (centru) dislocaseră temporar ANO din fruntea clasamentelor privind popularitatea.

Printre celelalte partide care participă la cursa electorală se numără mişcarea de extrema dreaptă antimusulmană Libertate şi democraţie directă (SPD), condusă de antreprenorul Tomio Okamura, născut la Tokyo.

Social-democraţii şi comuniştii rămân în cursă, dar riscă să rateze pragul electoral de 5%, arată sondaje recente.