Două perechi de ochelari cu lentile din smarald şi diamant dintr-un tezaur princiar indian necunoscut vor fi vândute la o licitaţie Sotheby's în Londra luna aceasta.

Ochelari cu lentile de diamantFoto: Sothebys.com

Lentilele au fost montate în ramele din epoca Mughal în jurul anului 1890, potrivit Sotheby's, care a estimat perechile ca având o valoare de 1,5 - 2,5 milioane de lire sterline fiecare.

Înaintea vânzării, ele vor fi expuse pentru prima dată la Hong Kong şi Londra.

Nu este clar cine a comandat ochelari, dar e posibil să fi aparţinut familiei Mughal, dinastie care a condus India în secolele 16 şi 17 şi care era cunoscută pentru realizări artistice şi arhitecturale.

Lentilele din diamant - tăiate din acelaşi diamant natural - este considerat că provin din minele Golconda din sudul Indiei.

Smaraldele în formă de lacrimă îşi au originea într-un singur smarald natural columbian.

„Aceste filtre au fost adăugate pentru iluminare spirituală - diamantele era crezut că iluminează, iar smaraldele, că au puteri miraculoase de a vindeca şi de a alunga răul”, a mai spus casa de licitaţii.

Potrivit Sotheby's, cea mai cunoscută evocare a unor astfel de lentile în istorie şi mitologie poate fi găsită în „Istorie naturală” a lui Plinius cel Bătrân, unde împăratul roman Nero este prezentat la un moment dat privind o competiţie a gladiatorilor printr-o preţioasă piatră verde.

Îndrumătorul lui Nero, Seneca, era expert în refracţia luminii, oglinzi şi optică, iar aceia este considerat că sunt primii ochelari folosiţi vreodată.