Comisarul european Ylva Johansson a declarat joi că este "extrem de îngrijorată" în urma informațiilor din presă privind noi respingeri ilegale - și uneori violente - ale migranților la frontierele UE, în special în Grecia și Croația, cerând acestor țări să investigheze situația, scrie AFP.

Politist de frontiera romanFoto: Politia de Frontiera

Anchete publicate miercuri în mai multe media, printre care revista germană Spiegel și cotidianul francez Libération, pe baza unor înregistrări video, documentează o strategie de respingere a migranților orchestrată de "unități speciale de poliție", sprijinite în parte din fonduri europene, în Croația, Grecia și România.

Aceste presupuse împotriviri "ne pătează cu adevărat reputația noastră ca Uniune Europeană", a declarat comisarul suedez, care urmează să se întâlnească cu miniștrii de interne grec și croat.

Ea și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la posibila "utilizare abuzivă a fondurilor UE" alocate acestor state membre, reamintind că UE poate suspenda plățile în caz de încălcare a statului de drept.

"Unele dintre aceste informații sunt șocante și sunt extrem de îngrijorată", a reacționat Ylva Johansson, în timp ce astfel de acuzații sunt obișnuite.

România, Croația și Grecia, acuzate că au o strategie de respingere a migranților

Liberation scrie că în Grecia, România și Croația, mărturiile solicitanților de azil arată că bărbați, femei și copii sunt împinși, uneori în mod violent, în afara granițelor Europei, fără a fi putut căuta protecția acesteia.

Articolul este ilustrat cu imaginea unui polițist de frontieră român ce amenință un grup de migranți.

Liberation a luat parte la o anchetă ce a durat opt luni, în care jurnaliști din șapte țări și opt instituții media au lucrat împreună, sub coordonarea olandezilor de la Lighthouse Reports, pentru a relata povestea respingerii ilegale a migranților la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Jurnaliștii menționați, scrie Liberation, au fost la granița dintre Croația și Bosnia, și în România, la intersecția a mai multor drumuri de pământ la nord de satul sârbesc Majdan.

Cu ajutorul dronelor și al camerelor termice au reușit să obțină dovezi că aceste respingeri ale migranților, departe de a fi un derapaj, reprezintă o strategie consacrată din partea statelor ale căror forțe de poliție sunt sprijinite financiar de UE.