​Senatul SUA a aprobat joi legislația prin care se majorează temporar plafonul datoriei guvernamentale federale peste 28.400 de miliarde, pentru a evita o intrare în stare de neplată istorică, transmite Reuters.

Foto:

Aprobarea proiectului doar amână până la începutul lunii decembrie decizia privind un remediu pe termen lung al problemei.

Senatul a aprobat legea cu 50 de voturi la 48, după săptămâni de lupte politice între democrați și republicani.

Proiectul merge acum în Camera Reprezentanților, de care trebuie să treacă înainte să ajungă la Joe Biden, pentru promulgare.

”Președintele dorește să promulge proiectul imediat ce trece de Cameră și ajunge pe biroul său. Sperăm că, în lunile următoare, chiar și mai mulți republicani se vor alătura democraților pentru rezolvarea responsabilă a limitei datoriei în loc să aleagă starea de neplată sau să obstrucționeze”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Suplimentul de 480 de miliarde de dolari, ce ridică plafonul datoriei la 28,9 miliarde de dolari, urmează să fie cheltuit până pe 3 decembrie, în aceeași zi în care expiră finanțarea majorității programelor federale, potrivit unei clauze de siguranță ce a fost votată anterior luna aceasta, tot după o luptă între democrați și republicani.

Acest lucru înseamnă că în următoarele săptămâni, adânc divizatul Congres american va avea dubla provocare de a găsi un compromis atât în privința cheltuielilor federale până în septembrie 2022 (de la educație și programe de ajutorare internațională până la controlul imigrației și securitate aeroportuară), cât și pentru a evita o nouă criză a plafonului datoriei SUA.