Verzii austrieci, parteneri minoritari ai guvernului, au pus sub semnul întrebării joi capacitatea conservatorului Sebastian Kurz de a-și continua misiune de cancelar, a doua zi după apariția informațiilor privind implicarea sa într-un caz de corupție, potrivit AFP.

Sebastian KurzFoto: Agerpres/EPA

Vicecancelarul și liderul ecologiștilor, Werner Kogler, estimează că „capacitatea cancelarului de a acționa eficient este pusă sub semnul întrebării”, după deschiderea unei anchete care îl vizează.

Potrivit acuzării, între 2016 și 2018, „resursele de la Ministerul Finanțelor au fost utilizate pentru finanțarea sondajelor de opinie parțial manipulate, care au servit un interes politic exclusiv partizan”.

Kurz și alți nouă suspecți, precum și trei organizații, sunt cercetați pentru diverse infracțiuni legate de acest caz. Perchezițiile au avut loc miercuri, în special la sediul partidului conservator ÖVP și la cancelarie.

Într-o declarație, Werner Kogler a judecat că „s-a făcut un nou pas” cu aceste evenimente care au lăsat o „impresie teribilă”.

S-a întâlnit cu președintele Alexander Van der Bellen și se va consulta vineri cu liderii parlamentari din alte partide.

Toate grupurile de opoziție solicită demisia cancelarului. Parlamentul urmează să se întrunească marți într-o sesiune extraordinară, cu posibila depunere a unei moțiuni comune de cenzură.

Sebastian Kurz, care a fost convocat de șeful statului, s-a declarat „gata să continue cooperarea cu verzii” și a refuzat să demisioneze, în timp ce partidul său ÖVP, aflat la putere din 1987, și-a reiterat sprijinul.

Acest lider în vârstă de 35 de ani denunțase cu o zi înainte „acuzații inventate”, subliniind, într-un interviu televizat, că va rămâne „evident” în fruntea guvernului.

„Nu înțeleg de ce ar trebui să fiu tras la răspundere pentru cea mai mică greșeală”, s-a plâns el.

Intrând în guvern în calitate de secretar de stat în urmă cu zece ani și apoi devenind ministru al afacerilor externe, Sebastian Kurz a preluat Cancelaria pentru prima dată în decembrie 2017.

Asociat cu partidul de extremă dreapta FPÖ, și-a văzut guvernul măturat în mai 2019 de un scandal de corupție, cunoscut sub numele de Ibizagate.

Apoi a revenit la putere în ianuarie 2020, de data aceasta alături de Verzi, o coaliție care a fost deja contestată de mai multe ori din cauza altor cazuri și a punctelor de vedere diferite asupra problemei refugiaților.