Un judecător federal din Texas a blocat temporar, miercuri, o lege controversată care interzice majoritatea avorturilor în acest stat, în urma unei plângeri depuse de guvernul Biden, care a salutat imediat o ''victorie'' pentru femeile din acest stat, relatează AFP.

Protest impotriva legii anti-avort din TexasFoto: AFP / Getty Images / Profimedia

''Această instanţă nu va permite ca această privare şocantă de un drept atât de important să continue încă o zi'', a scris judecătorul Robert Pitman în hotărârea sa, pe care statul Texas o poate contesta, conform Agerpres.

Conform hotărârii, Texas-ul nu mai poate aplica temporar legea, susţinută de republicani.

Ministrul american al Justiţiei, Merrick Garland, a vorbit, într-un comunicat, despre ''o victorie pentru femeile din Texas şi pentru statul de drept''. ''Vom continua să protejăm drepturile constituţionale de toţi cei care încearcă să le submineze'', a subliniat el.

Legea din Texas, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, interzice avortul după ce se detectează bătăile inimii embrionului, la aproximativ şase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate. Legea nu prevede excepţii în caz de incest sau viol, ci doar în caz de urgenţă medicală.