Președintele rus Vladimir Putin a responsabilizat miercuri Europa pentru criza gazelor naturale, deoarece nu a încheiat suficiente contracte de livrare pe termen lung cu Moscova, promovând astfel creșterea record a prețurilor, scrie AFP.

Vladimir Putin la conferinta de presaFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

"Întreaga lor politică a fost să iasă din contractele pe termen lung și politica sa dovedit a fi greșită", a spus el într-o întâlnire cu oficiali din sectorul energetic rus.

"Drept urmare, prețul gazului a depășit acum toate recordurile istorice: astăzi se apropie de 2.000 de dolari pe mie de metri cubi, de peste zece ori prețul mediu al anului trecut", a adăugat președintele rus.

Europa, unde aproximativ o treime din nevoile sale de gaze sunt satisfăcute de Moscova, și-a declarat de ani de zile intenția de a-și diversifica sursele de aprovizionare, cu un efect redus.

Potrivit lui Vladimir Putin, europenii au început să se bazeze mai mult pe achizițiile spot de gaz decât pe achizițiile pe termen lung, legându-le de Moscova de câțiva ani.

Referindu-se la aceste vânzări utilizate pentru a completa contractele pe termen lung, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că „nu au reușit să umple golul existent”, indicând că Rusia este „pregătită să vorbească despre noi contracte pe termen lung”.

Prețul gazului a doborât noi recorduri miercuri, crescând cu 25% pe piețele europene, în fața cererii care continuă să crească înainte de iarnă, combinată cu o ofertă restrânsă și stocuri reduse.

Unii din Europa, precum și din Statele Unite acuză Moscova că nu a deschis suficient robinetele pentru a obține punerea în funcțiune cât mai curând posibil a controversatului său gazoduct către Germania, Nord Stream 2, finalizat și a cărui umplere a început.

Această conductă a stârnit furia Ucrainei, deoarece o ocolește și o va face să piardă sume uriașe de bani afectate pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său.

Miercuri, însă, Vladimir Putin a cerut gigantului rus Gazprom să își onoreze contractele de tranzit cu Kievul.

"Gazprom consideră că ar fi mai adecvat din punct de vedere economic și mai profitabil să plătim Ucrainei o amendă și să creștem volumul de gaz pompat de noile sisteme (...), dar le cer să nu facă acest lucru", a spus el.

El a susținut că Kievul nu ar trebui să fie „într-o poziție dificilă” și a umbrit reputația Gazprom „ca un partener absolut de încredere”.