Presiunea a crescut miercuri asupra Congresului SUA, unde republicanii au promis să blocheze un vot pentru suspendarea plafonului datoriilor SUA, în ciuda amenințării unor repercursiuni fără precedent și potențial catastrofal asupra economiei americane si mondiale, potrivit AFP.

Joe Biden, discurs la Casa AlbaFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Confruntat cu blocajul parlamentar, președintele Joe Biden a intrat în sfârșit în luptă săptămâna aceasta.

El va primi directori de vârf ai băncilor și companiilor pentru a vorbi despre „nevoia urgentă a Congresului de a acționa” pentru a evita „catastrofa economică”, potrivit Casei Albe.

Printre invitați se numără CEO-urile JPMorgan Chase, Citi și Bank of America, precum și șefii Nasdaq și ale marilor grupuri Intel și Raytheon.

"Nu-mi vine să cred că vor fi atât de iresponsabili în cele din urmă", a declarat președintele democrat despre republicani marți seară, promițând că va vorbi cu liderul lor din Senat, Mitch McConnell.

Acesta din urmă susține de luni întregi că tabăra sa nu va vota în niciun fel cu democrații pentru a suspenda sau ridica limita datoriei Statelor Unite, deoarece, spune el, acest lucru ar echivala cu a da un cec în alb planurilor uriașe ale lui Joe Biden de investiții.

El îi îndeamnă să voteze singuri, folosind o manevră parlamentară periculoasă și potențial lungă.

Considerând-o prea „riscantă”, democrații refuză.

Plafonul datoriei este suma maximă a datoriei Statelor Unite. Acesta este stabilit la puțin peste 28.000 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, această limită va fi atinsă pe 18 octombrie, potrivit Trezoreriei SUA.

Cu toate acestea, bipartisan Policy Center, un centru de cercetare independent, a estimat miercuri că țara va rămâne fără numerar între 19 octombrie și 2 noiembrie.