Igor Dodon, liderul pro-rus al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), a plecat intempestiv marţi la Moscova după reținerea pentru 72 de ore într-un dosar penal a procurorului general Alexandr Stoianoglo, relatează presa de peste Prut, citată de Agerpres.

Igor Dodon și Vladimir PutinFoto: Facebook / Igor Dodon

Sotoianoglo a fost reţinut marţi seara în clădirea Procuraturii Generale, chiar înainte de a susţine o conferinţă de presă.

El a fost filmat ieşind din sediul procuraturii în jurul orei 21:00, flancat de mascaţi de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), precum şi de către procurorul care a declanşat urmărirea penală împotriva sa.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, Alexandr Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, corupție şi declaraţii mincinoase făcute în faţa organelor competente. Ca rezultat, atât Stoianoglo, cât şi adjuncţii săi au fost suspendaţi din funcţie.

Înaintea plecării la Moscova, Dodon a declarat că reţinerea acestuia reprezintă o „greşeală politică fatală” a actualei guvernări.

„Toţi politicienii vor avea încă multe de spus despre ce s-a întâmplat azi. Astăzi este începutul sfârşitului pentru acest regim...”, a spus Dodon, care nu a exclus ca şi împotriva sa să fie deschise dosare penale „la comanda” actualei guvernări.

Stoianoglo, căruia i s-a reproşat în mai multe rânduri că nu a declanşat urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon în cazul „kuliokului” (pungă de plastic) cu bani primit de la controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc pentru Partidul Socialist, despre care există probe că ar fi finanţat şi de Moscova, atacase la începutul acestei săptămâni organizaţiile neguvernamentale locale şi în special pe ambasadorii SUA şi UE la Chişinău pentru un presupus amestec în afacerile interne ale republicii.

Dodon a ameninţat cu proteste împotriva guvernării PAS.

„Eu sunt sigur ca vor începe protestele în timpul apropiat. Nu de aceea că noi le vom porni, dar lumea o să iasă în stradă. Putem să ne permitem să scoatem zeci de mii de oameni în piaţă”, a afirmat fostul preşedinte socialist.

În decembrie trecut, şefa Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) din Chişinău, Rodica Antoci, confirmase pentru Jurnal.md că cel puţin nouă sesizări au fost depuse la ANI vizându-l pe Dodon şi camarila sa, această declaraţie intervenind pe fondul informaţiilor difuzate de media moldovene privind presupusa implicare a liderului socialist şi a 29 dintre membrii partidului său în spălarea de bani provenind din Rusia prin intermediul unor companii offshore.

Tot atunci, şeful suspendat al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat că Dodon va răspunde penal pentru faptele sale, dar după ce Stoianoglo nu va mai fi procuror general, conform Jurnal.md.