Un membru al unui cunoscut forum pentru hackeri pretinde că este în posesia datelor personale de la sfârșitul lui septembrie și le pune în vânzare în pachete, conform unui raport de la Privacy Affairs citat de Newsweek.

FacebookFoto: Andreistanescu | Dreamstime.com

Un utilizator spune că a primit o cotație de 5.000 de dolari pentru informații provenite de la un milion de oameni.

Cel despre care se presupune că ar fi în posesia informațiilor scurse pretinde că ele includ următoarele date ale conturilor de Facebook: nume, adresă de email, locație, gen, număr de telefon și ID al utilizatorului.

Mostrele partajate de utilizator par a fi autentice, conform lui Privacy Affairs, care a controlat informațiile privind precedentele scurgeri și spune că nu sunt informații vechi și puse din nou în vânzare. Hackerul pretinde că este într-o operațiune de extragere de date veche de patru ani, cu 18.000 de clienți.

Totuși, mai mulți utilizatori ai forumului au raportat că nu au primit nimic după ce i-au trimis bani ofertantului. Aceasta ar putea indica faptul că presupusa scurgere ar fi de fapt o înșelăciune sau că presupusul deținător al datelor este în întârziere.

„Investigăm această situație și am trimis către forum o cerere de eliminare a publicității privind presupusele date”, a declarat pentru Newsweek Jason Grosse, un purtător de cuvânt de la Facebook.

Grosse a mai trimis la Newsweek și alte rapoarte, care scot în evidență posibilitatea ca „scurgerea” să fie de fapt o înșelăciune. O scurgere similară de date a avut loc în primăvară și a afectat aproximativ 533 de milioane de utilizatori din 106 țări. S-a constatat că informațiile sunt corecte de către alte canale de comunicare, ca Business Insider, care a utilizat funcția de resetare a parolei de la Facebook pentru a confirma parțial numere de telefon asociate adreselor de email.

Recentul atac presupus ar fi avut loc cam în același timp cu căderea lui Facebook și a platformelor asociate Instagram și WhatsApp.

Citește și: