Ernest Johnson, un criminal condamnat la moarte, a fost executat marți în statul american Missouri după ce guvernatorul Mike Parson și Curtea Supremă a Statelor Unite au respins solicitarea de clemență formulată de papa Francisc pe motiv că bărbatul ar suferi de un handicap mintal, relatează The New York Times.

Protest impotriva executarii lui Ernest JohnsonFoto: Bill Greenblatt / UPI / Profimedia Images

Johnson, în vârstă de 61 de ani, a fost găsit vinovat de uciderea a trei angajați ai unor magazine alimentare în 1994.

Acesta a fost injectat marți cu o doză letală de pentobarbital, un barbituric puternic, în camera de execuție din orașul Bonne Terre, fiind pronunțat mort la ora locală 18:11.

Avocații săi au susținut că există dovezi copleșitoare că bărbatul suferă de o dizabilitate mintală și au cerut marți Curții Supreme a Statelor Unite să amâne execuția deoarece executarea unei persoane cu dizabilități intelectuale ar încălca interdicția privind „pedepsele crude și neobișnuite” stipulată în Constituția americană.

Însă Curtea Supremă a SUA rareori blochează execuții și a respins solicitarea avocaților lui Johnson marți după-masa.

Curtea Supremă din statul Missouri a respins în luna august cererea de a recunoaște dizabilitatea mintală a lui Johnson.

Avocații acestuia afirmă că bărbatul s-a născut cu sindromul alcoolic fetal, are un IQ redus și că ar avea abilitățile unui copil în vârstă de 4 ani.

Papa Francisc și fostul guvernator al Missouri Bob Holden, un democrat care a subliniat că în timpul mandatului său au fost executați 20 de bărbați, au cerut cruțarea vieții lui Johnson, la fel ca ambii congresmeni democrați ce reprezintă acest stat în Congresul de la Washington.

Guvernatorul Parson a respins luni solicitările de clemență pentru ceea ce biroul său a catalogat ca fiind „o crimă brutală”.

„Afirmațiile domnului Johnson potrivit cărora nu este apt mintal pentru a fi executat au fost revizuite și respinse de un juriu și de instanțe de 6 ori, incluzând aici și o decizie unanimă a Curții Supreme din Missouri”, a motivat biroul său într-un comunicat remis presei.

Un juriu l-a găsit vinovat pe Johnson de uciderea a două femei și a unui bărbat prin lovire repetată cu un ciocan, o șurubelniță și o armă.

Citește și: