Guvernul italian condus de Mario Draghi a adoptat marți în Consiliul de Miniștri o vastă reformă menită în special să ușureze povara fiscală asupra veniturilor din muncă și să consolideze lupta împotriva evaziunii fiscale, scrie AFP.

Mario DraghiFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Această reformă a fost solicitată de multă vreme de către Comisia Europeană, care a denunțat în repetate rânduri povara fiscală ridicată în vigoare în Italia, o frână pentru ocuparea forței de muncă și investiții.

Acesta vine în plus față de reforma sistemului de justiție italian, unul dintre cele mai puțin eficiente din Europa, care a fost adoptată la sfârșitul lunii septembrie de către Parlament și are ca scop accelerarea procedurilor interminabile și degrevarea instanțelor.

"CStoparea evaziunii fiscale este o condiție necesară pentru reducerea cotelor de impozitare și răspândirea sarcinii fiscale într-un mod mai favorabil creșterii economice", a declarat reporterilor ministrul italian al economiei, Daniele Franco.

Guvernul intenționează să consolideze lupta împotriva evaziunii fiscale, care costă Italia în jur de 100 de miliarde de euro pe an, potrivit ultimelor estimări citate de Franco.

În ceea ce privește reducerile de impozite, intenționează să aloce două miliarde de euro din 2022 și un miliard de euro pe an din 2023. Guvernul și-a acordat în total 18 luni pentru a pregăti decretele care specifică reforma.

Liga Nordului (extremă-dreapta), unul dintre partidele aparținând coaliției de guvernământ, a boicotat Consiliul de Miniștri, arătându-și astfel dezacordul cu revizuirea anunțată a cadastrului imobiliar și funciar, temându-se de o creștere a impozitelor.

Case fantomă. ”Nu avem intenția de crește impozitele prin această reformă fiscală”

Adoptată fără voturile Ligii, această reformă își propune să regularizeze proprietățile care nu au fost declarate niciodată în cartea funciară, cunoscute sub numele de „case fantomă”.

Această „operațiune de transparență” își propune, de asemenea, să revizuiască valorile cadastrale, în mare parte învechite, pentru a le adapta la condițiile actuale ale pieței.

Dar această reformă nu va vedea lumina zilei înainte de 2026 și nu va modifica impozitarea imobilelor: „nimeni nu va plăti mai mult, nimeni nu va plăti mai puțin”, a asigurat Mario Draghi.

"Nu avem intenția de a crește impozitele. În prezent, banii sunt distribuiți, nu sunt luați", promisese el la sfârșitul lunii septembrie Confindustriei, principala organizație patronală a țării.

Matteo Salvini, șeful Ligii, a refuzat să dea „un cec în alb” guvernului: „Am încredere în Draghi, dar peste un an, nu va mai exista Draghi ca prim-ministru”, iar el este „cineva care va impozita și aerul pe care îl respirăm”.

Guvernul intenționează, de asemenea, să simplifice sistemul TVA, care include o rată generală (22%), dar și o serie de tarife reduse, precum pentru produsele alimentare (4%), serviciile de transport maritim (5%) sau chiar vânzarea de medicamente (10 %).

Franco a estimat la „peste 30 de miliarde de euro pe an” evaziunea fiscală legată de TVA.

Impozitul regional pe activitățile de producție (Irap), la care sunt supuse companiile, va fi „eliminat treptat”, a mai anunțat ministrul. Printre căile studiate se numără o fuziune a acestui impozit cu impozitul pe profit (Ires).