Ministrul pentru Brexit, David Frost, a anunţat luni, la o conferinţă a Partidului Conservator, că Marea Britanie se pregăteşte să invoce articolul 16 din acordul privind Brexit, considerat o opţiune de ultim recurs în caz de dificultate de aplicare, relatează ziarul francez Les Echos, citat de Rador.

David Frost si Michel BarnierFoto: Profimedia Images

Între linişte şi escaladare, Boris Johnson va fi ales a doua opţiune. Pe fondul tensiunilor cu UE privind aplicarea protocolului nord-irlandez, Londra ar putea invoca articolul 16 din acordul de Brexit, care autorizează fiecare dintre părţi să se dispenseze unilateral de anumite modalităţi dacă acestea de dovedesc păgubitoare.

Într-un discurs ținut la conferinţa anuală a Partidului Conservator, la Manchester, ministrul pentru Brexit, David Frost, a declarat luni dimineaţa că pragul care justifică invocarea acestui articol a fost atins.

În discursul său, acest „brexiter” convins a subliniat oportunităţile pe care le aşteaptă de la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în vreme ce, nouă luni după, dificultăţile de aprovizionare perturbă viaţa zilnică a britanicilor. „Oportunităţile sunt considerabile. Lungul coşmar al apartenenţei noastre la UE s-a terminat. Renaşterea britanică a început”, a spus el.

Parte integrantă a acordului de Brexit

Cu această ocazie, David Frost îi avertizează pe negociatorii europeni că o „reparare” a protocolului nu va rezolva problemele fundamentale şi cere Bruxellesului „o abordare mai ambiţioasă”. Până acum, UE a respins ideea unei renegocieri în profunzime a acestui protocol care face parte integrantă din acordul de retragere a Regatului Unit.

Londra a prezentat un document în iulie care detaliază propunerile sale, la care Comisia Europeană trebuie să răspundă în următoarele săptămâni. „Dacă nu ne punem de acord repede pe o soluţie, va trebui să acţionăm, declanşând mecanismul de apărare al articolului 16”, a transmis David Frost de la Manchester, în aplauze.

Prezent şi el la conferinţa Partidului Conservator, ambasadorul Uniunii Europene la Londra, Joao Vale de Almeida, a răspuns că UE „se concentrează pe soluţii”. „Noi sperăm că este şi cazul celeilalte părţi”, a adăugat el.

Frontiere în cadrul Regatului Unit

Pentru a apăra integritatea pieţei comune, dar şi acordurile de pace din Irlanda de Nord, acest text prevede instituirea de controale între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, creând de facto o frontieră vamală în cadrul Regatului Unit. Spre marea nemulţumire a unioniştilor din Irlanda de Nord, care văd în asta un atentat la integritatea ţării.

În discursul său, David Frost a recunoscut că Marea Britanie a semnat acest protocol în toamna lui 2019 „pentru a pune capăt unei crize constituţionale”, potrivit termenilor săi. „Desigur, dorim să negociem ceva mai bun”. Această schimbare de poziţie este sursă de tensiuni cu Uniunea Europeană, care îi reproşează partenerului ei lipsa de flexibilitate.

Arlene Foster, fost prim-ministru al Irlandei de Nord, estimează că riscul pe care îl reprezintă acest protocol pentru piaţa internă europeană este „minuscul”, în vreme ce protocolul însuşi „produce daune enorme” Irlandei de Nord. „Uniunea Europeană vrea să pedepsească Marea Britanie că a părăsit UE”, a spus această unionistă, invitată să ia cuvântul la Conferinţă.

Data punerii în aplicare a acestor controale a fost deja amânată de două ori unilateral de Marea Britanie. De curând, David Frost a renunţat să aplice aceste măsuri începând de la 1 octombrie, aşa cum se angajase pe lângă UE. Această amânare trebuia să dea timp negociatorilor să găsească soluţii la dificultăţile practice ale protocolului.

Ameninţând cu invocarea articolului 16, Londra face să mai crească presiunea. „Nu ne interesează să avem durabil o relaţie proastă cu UE”, a declarat David Frost luni după-amiază, în marja Conferinţei. „Dar nu suntem încă acolo unde vrem să ajungem”.

Citește și: