Coreea de Nord și de Sud și-au restaurat canalele de comunicații transfrontaliere luni, o măsură despre care Seul-ul a spus că ar putea ajuta la calmarea relațiilor, care au fost tensionate în ultimele săptămâni după o serie de teste cu rachete, scrie AFP.

Kim Jong-un si Moon Jae-in pe Muntele PaekduFoto: AGERPRES

Oficialii din cele două țări au participat luni dimineață la o conversație telefonică, prima din august, a declarat Ministerul Unificării din Coreea de Sud într-un comunicat.

"A trecut ceva timp și sunt foarte fericit că linia de comunicare a fost restabilită", a declarat un oficial sud-coreean omologului său din nord în filmările furnizate de minister.

"Guvernul consideră că odată cu restabilirea liniei de comunicare Sud-Nord, a fost pusă o bază pentru reluarea relațiilor inter-coreene", a declarat Ministerul Unificării.

El a adăugat că guvernul speră „să reia dialogul rapid și să înceapă discuții practice pentru restabilirea relațiilor inter-coreene”.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a confirmat în același timp că comunicările militare dintre cele două țări au fost reluate și ele.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un "și-a exprimat intenția de a restabili canalele de comunicații întrerupte între nord și sud", anunțase agenția oficială de știri nord-coreeană KCNA cu câteva ore mai devreme, explicând decizia ca pe o încercare de a stabili o "pace durabilă" pe peninsula.

Un analist, cu toate acestea, a minimizat această restabilire a canalelor de comunicare, numindu-l un gest „simbolic” și a subliniat recentele teste cu rachet.

"Chiar dacă acest lucru duce la discuții, am putea intra într-o nouă fază în care Coreea de Nord se angajează în dialog, dar în același timp continuă să lanseze provocări", a spus analistul și profesorul Park Won-gon.

Statele Unite au răspuns pozitiv la această redresare, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, declarând reporterilor că Washingtonul susține „dialogul și acțiunile intercoreene, precum și cooperarea”.

Ned Price a insistat încă o dată asupra disponibilității administrației președintelui Joe Biden de a se angaja cu Coreea de Nord pentru oprirea programului său nuclear, la câteva zile după ce Kim Jong Un a numit oferta repetată de dialog „fațadă pentru a-și ascunde înșelăciunea și actele ostile”.

"Rămânem gata, după cum am spus, să ne întâlnim cu oficiali nord-coreeni fără condiții prealabile", a declarat purtătorul de cuvânt reporterilor.