Autorităţile de la Seul au anunţat restabilirea, luni dimineaţă, a canalelor de comunicare transfrontaliere între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, după întreruperea lor de către Phenian în luna august, transmite AFP.

Zona demilitarizata CoreeaFoto: Ed Jones / AFP / Profimedia Images

"Guvernul consideră că odată cu restabilirea liniei de comunicare Sud-Nord a fost pusă o bază pentru reluarea relaţiilor inter-coreene", se subliniază într-un comunicat al ministerului sud-coreean al unificării, care mai anunţă că oficiali ai ambelor ţări au purtat luni dimineaţa o conversaţie telefonică.

Totodată, "guvernul speră (...) să reia rapid dialogul şi să înceapă discuţii practice pentru restabilirea relaţiilor inter-coreene", potrivit comunicatului citat.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un "şi-a exprimat intenţia de a restabili canalele de comunicare întrerupte dintre Nord şi Sud", a raportat agenţia KCNA luni dimineaţa, adăugând că măsura vizează stabilirea unei "păci durabile" în peninsula coreeană.

"Organismele în cauză au decis să restabilească toate canalele de comunicare Nord-Sud de la ora 9:00 (00:00 GMT), pe 4 octombrie", anunţase anterior agenţia.

Comunicarea dintre Phenian şi Seul, suspendată şi reluată de mai multe ori în ultimele luni, este restabilită la câteva zile după ce Coreea de Nord a testat mai multe rachete, evoluţie ce a determinat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord a întrerupt unilateral toate canalele oficiale de comunicare militară şi politică în iunie 2020, după ce a denunţat răspândirea unor pliante de propagandă anti-Phenian pe teritoriul său de către militanţi sud-coreeni. (Agerpres)