Este bine cunoscut faptul că mafiile au investit deja în trecut în fondurile europene, dar ultimul raport al Direcției Investigative Antimafia (DIA) prezentat Parlamentului în septembrie și referitor la al doilea semestru al anului 2020, povestește că organizațiile criminale sunt pregătite să exploateze toate avantajele pandemiei, ca în cazul imenselor resurse puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a face față consecințelor crizei sanitare, potrivit Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ultima vreme, mafiile sunt mai interesate de afaceri și, grație Covid economy, capacitatea lor antreprenorială a crescut. În special, așa cum explică directorul Direcției Investigative Antimafia (DIA), trăiesc un moment de "scufundare", adică încearcă să rămână invizibile cât mai mult posibil pentru a nu fi observate de poliție și de magistratură.

"Există mult mai puține crime, mai puține împușcături și atentate și o infiltrare mai mare în economia legală, în achizițiile publice, în antreprenoriat și chiar în administrația publică. În ultimele șase luni am avut numai două crime comise de mafie, cred că este un record istoric", spune Maurizio Vallone, directorul Direcției Investigative Antimafia.

Criza sanitară a deschis noi spații pentru a face afaceri, ca în cazul creșterii licitațiilor în sectorul sanitar și al prevenției. "Unde există urgență, există o simplificare a procedurilor de achiziție. Și acolo unde există o simplificare, există în mod evident pericolul ca controalele să nu se efectueze într-un mod adecvat și, prin urmare, să fie lăsat spațiu pentru companii, care au legături sau sunt direct controlate de mafioți", spune Vallone.

Prin urmare, lupta împotriva criminalității a devenit mai complexă, precum și monitorizarea infiltrărilor mafiote. "Trebuie să dezvoltăm la maximum serviciile de informații în scopuri preventive. Trebuie să verificăm fiecare contract, fiecare companie care dorește să participe la licitații, atât pentru fondurile europene, cât și pentru fondurile naționale. Avem nevoie de o examinare a tuturor acestor companii și trebuie să evităm legăturile lor cu organizațiile criminale", subliniază Vallone.

Dar nu doar activitatea legată de pandemie face diferența. Mafiile, explică Vallone, au o relație diferită cu cele străine. Comparativ cu acum un deceniu, când încă existau conflicte, astăzi organizațiile criminale albaneze sau din Europa de Est lucrează în sinergie cu cele endogene, reușind să colaboreze în special în domeniul traficului de droguri.