Iranul cere zece miliarde de dolari din activele înghețate Statelor Unite pentru a-i măsura „intențiile reale” față de reluarea negocierilor privind energia nucleară iraniană, care s-a blocat din iunie, a declarat ministrul iranian de externe, citat de AFP.

Instalatie nucleara Natanz din IranFoto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images

Dacă americanii „au intenții reale (de a salva afacerea), lăsați-i să elibereze o parte din activele noastre, să zicem zece miliarde de dolari înghețați în bănci străine și să le întoarceți în Iran”, a spus Hossein Amir-Abdollahian într-un interviu la televiziunea de stat sâmbătă seara.

Declarația vine în timp ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi că expiră timpul pentru revenirea Teheranului la acordul nuclear, lăsând responsabilitatea de a acționa asupra iranienilor.

Discuțiile dintre Teheran și marile puteri -care încă sunt părți la acordul nuclear internațional iranian- au stagnat din iunie pentru relansarea acestui pact, pus la pământ în 2018 prin decizia unilaterală a Statelor Unite de a se retrage din acesta.

Acest acord încheiat la Viena în 2015 a oferit Teheranului o reducere a sancțiunilor occidentale și ONU în schimbul angajamentului său de a nu achiziționa niciodată arme atomice și o reducere drastică a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al Organizației Națiunilor Unite.

Dar după retragerea SUA și restabilirea sancțiunilor, Iranul și-a abandonat treptat majoritatea angajamentelor. Joi, Blinken a declarat că Statele Unite au fost „cu foarte bună credință de mai multe luni” în timpul discuțiilor din Austria, la care participă indirect.

"Dar, americanii nu sunt pregătiți să deblocheze (activele înghețate), astfel încât să ne putem asigura că au luat în considerare interesele poporului iranian", a replicat ministrul iranian de externe.