Fostul președinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, a cerut justiției europene să-i restabilească imunitatea în calitate de europarlamentar pentru a se opune cererii de extrădare a Spaniei examinată luni de o instanță italiană, a anunțat avocatul său vineri pentru AFP.

Carles PuigdemontFoto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia

Cererea a fost trimisă Tribunalului UE, care a respins o cerere anterioară în iulie.

Ales în Parlamentul European în 2019, Carles Puigdemont, în vârstă de 58 de ani, se află sub un mandat european de arestare emis de Spania. El a fost arestat săptămâna trecută în Italia, pe aeroportul Alghero din Sardinia, unde urma să participe la festivalul catalan Adifolk, iar Madridul i-a cerut extrădarea.

Eliberat a doua zi, s-a întors la Bruxelles unde locuiește, dar s-a angajat să se întoarcă în Sardinia pentru audierea de luni cu privire la cererea de extrădare. El va participa la audiere, a asigurat AFP un membru al echipei sale juridice.

În iulie, Tribunalul UE a respins o cerere anterioară. „Nu există niciun motiv pentru a considera că autoritățile judiciare belgiene sau că autoritățile unui alt stat membru ar putea executa mandatele europene de arestare emise împotriva deputaților și ar putea să le predea autorităților spaniole”, a decis vicepreședintele Curții UE.

Magistratul european a precizat totuși că Carles Puigdemont și ceilalți separatiști catalani aleși în Parlamentul European au avut posibilitatea de a introduce o nouă cerere de măsuri provizorii, „în special în cazul arestării lor de către o autoritate de executare a unui stat membru”.

Justiția spaniolă îl acuză pe Puigdemont de „sediție” și „delapidare de fonduri publice” pentru rolul său în încercarea din 2017 de a provoca secesiunea Cataloniei, una dintre cele mai grave crize trăite de Spania de la sfârșitul dictaturii franciste din 1975.

Parlamentul European l-a privat de imunitatea sa pe 9 martie printr-un vot cu o mare majoritate. Această măsură a fost confirmată pe 30 iulie de Tribunalul Uniunii Europene. Decizia Parlamentului European face totuși obiectul unei căi de atac, iar judecata finală pe fond nu a fost încă pronunțată de justiția UE.