Statele Unite au evitat paralizia serviciilor federale în ultimul moment. Dar, după scandalurile desfășurate în Congres în jurul planurilor de reformă ale lui Joe Biden, problema ridicării plafonului datoriei ar trebui să fie următorul episod al bătăliilor parlamentare plictisitoare, scrie AFP.

Foto:

Cu riscul unei recesiuni și a unei panici în piață desupra capului la orizontul zilei de 18 octombrie, Statele Unite vor avea din nou nevoie majoră să se împrumute. De la un subiect parlamentar tehnic la spectrul unei crize majore, iată ce trebuie să știți despre plafonul datoriei SUA.

Care este „plafonul datoriei”?

Aceasta este limita legală maximă acordată de Congresul Statelor Unite guvernului în ceea ce privește împrumuturile.

Plafonul datoriei este stabilit în prezent cu puțin peste 28.000 de miliarde de dolari, iar Trezoreria estimează că va fi atins pe 18 octombrie.

Parlamentarii au ridicat limita sau au suspendat-o de 78 de ori din 1960.

Banii obținuți din aceste împrumuturi sunt folosiți pentru plata tuturor facturilor guvernamentale: de la pensiile veteranilor la asistența socială și creanțele țării asupra țărilor străine, inclusiv China și Japonia.

Ce măsuri va trebui să ia guvernul dacă se atinge limita maximă?

"Aritmetica macroeconomică este destul de simplă", a declarat pentru AFP Gregory Daco, economist-șef la Oxford Economics. „Dacă guvernul nu mai poate emite noi datorii, trebuie să își echilibreze bugetul”, explică el.

Cu alte cuvinte, trebuie să-și reducă drastic cheltuielile astfel încât acestea să nu depășească suma veniturilor care intră în buget.

Aceste reduceri reprezintă „cel puțin 7% din PIB”, adică mărimea deficitului bugetar actual, precizează Daco.

Ce consecințe pentru economia americană și mondială?

Reducerea cheltuielilor la o astfel de scară, peste noapte, ar scufunda economia SUA în recesiune, deoarece creșterea se află în prezent între 4% și 5%.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că economia ar putea pierde milioane de locuri de muncă, economiștii citând peste 5 milioane. Rata șomajului ar putea urca la 8% de la 5,2% în august.

Ce consecințe pentru gospodăriile americane?

"Ar fi catastrofal nu numai pentru economie, ci și pentru familii în mod individual", a insistat Janet Yellen în timpul unei audieri în fața Camerei Reprezentanților, joi.

Potrivit acesteia, „aproape 50 de milioane de persoane în vârstă ar putea să nu mai primească plățile de asigurări sociale sau să le primească cu întârziere”.

Plata salariilor militare ar putea fi, de asemenea, amânată la nesfârșit.

Ea s-a referit, de asemenea, la cele 30 de milioane de familii care se bazează pe credite fiscale lunare pentru cheltuielile de îngrijire a copiilor, fără care nu s-ar putea descurca.

Ce impact asupra piețelor financiare?

Acest lucru este dificil de prezis, deoarece toți jucătorii se așteaptă la un acord în ultimul moment.

Dar nu este exclus un efect de panică.

Pentru a evita acest lucru, Trezoreria va acorda prioritate plăților obligațiilor sale pentru a evita nerambursarea totală.

Cu toate acestea, acest lucru „nu ar împiedica o scădere accentuată a încrederii consumatorilor și a întreprinderilor și turbulențe grave pe piețele financiare, accentuând astfel încetinirea activității economice”, continuă Gregory Daco.

Ce se ”joacă” în Congres?

Democrații controlează ambele camere ale Congresului, dar cu o majoritate restrânsă.

Au nevoie de zece voturi republicane pentru a depăși obstrucția Senatului, iar opoziția și-a exprimat clar opoziția față de ridicarea plafonului datoriei.

Bătălia vine pe fondul negocierilor cu privire la două facturi de cheltuieli de trilioane de dolari pe care Biden vrea să le adopte Congresul.

Republicanii refuză pentru moment creșterea plafonului datoriei, argumentând că vor fi folosiți pentru finanțarea acestor planuri.

Dar pragul trebuie ridicat oricum pentru a plăti cheltuielile autorizate de administrațiile republicane și democrate anterioare.

Republicanii susțin că democrații pot aproba unilateral o creștere recurgând la așa-numitul dispozitiv de „reconciliere” care permite aprobarea unui text doar cu voturi democrate, dar asta ar dura săptămâni.

Liderii democrați încearcă, prin urmare, să obțină aprobarea republicanilor prin fluturarea sperietorii dezastrului care ar urma.