Secretarul de stat american, Antony Blinken, se va deplasa la Paris săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu liderii francezi și va încerca să avanseze spre „acțiuni concrete” pentru a pune bazele reconcilierii dintre Statele Unite și Franța, după o criză fără precedent legată de subamarinele franceze pentru Australia, scrie AFP.

Antony BlinkenFoto: CARLOS BARRIA / AFP / Profimedia

Ministrul se va afla în capitala Franței de luni până miercuri pentru o întâlnire a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și „se va întâlni și cu omologii săi francezi pentru a continua discuțiile privind consolidarea relației vitale dintre Statele Unite și Franța cu privire la o serie de întrebări ", a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.

Un nou tête-à-tête este planificat în special cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, după săptămâna trecută la New York, timp în care cei doi au fost de acord că va fi nevoie de „timp” pentru analiza situației.

Washingtonul nu a precizat în această etapă dacă Antony Blinken va fi primit și de președintele francez Emmanuel Macron.

Scandalul a izbucnit la mijlocul lunii septembrie, când președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat o nouă alianță cu Australia și Regatul Unit în regiunea Indo-Pacific, ca parte a priorității sale internaționale: combaterea Chinei.

Acest parteneriat strategic, supranumit AUKUS, a stârnit o furie rară din Franța, deoarece a făcut ca Australia să încalce un mega-contract pentru a cumpăra submarine franceze.

"Mult de lucru pentru restabilirea relațiilor"

Parisul a acuzat Washingtonul de trădare, invocând „o lovitură la spate” și o „încălcare a încrederii între aliați”.

Președintele Macron și-a rechemat chiar ambasadorul său în Statele Unite „pentru consultări”, o premieră între aceste două țări prietene. Diplomatul, Philippe Etienne, s-a întors miercuri la Washington, unde a vorbit imediat cu consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan.

Între timp, un apel telefonic Biden-Macron de săptămâna trecută a ajutat la inițierea unei anumite relaxări.

Șeful Casei Albe a recunoscut că Statele Unite ar fi putut comunica mai bine cu aliatul său de lungă durată. Iar cei doi șefi de stat au lansat un „proces de consultări aprofundate” pentru a restabili „încrederea”.

Vizita lui Antony Blinken la Paris ar trebui să marcheze o etapă a acestui proces, înainte de o întâlnire între Emmanuel Macron și Joe Biden la sfârșitul lunii octombrie în Europa.

Șeful diplomației americane va discuta cu liderii francezi „securitatea în regiunea indo-Pacificică”, dar și „criza climatică, redresarea economică după pandemia Covid-19” sau chiar „relația transatlantică”, potrivit lui Ned Price.

"Recunoaștem" că reconcilierea "va necesita timp și va necesita multă muncă", a insistat vineri asistentul secretar de stat pentru Europa, Karen Donfried.

"Convorbirile noastre trebuie să conducă la acte concrete care să arate cum, lucrând împreună, vom restabili încrederea", a adăugat ea, fără să spună dacă se așteaptă anunțuri la sfârșitul discuțiilor pariziene.

Ea a asigurat că alianța AUKUS nu a „înlocuit” alte parteneriate. "Dimpotrivă, salutăm oportunitatea de a discuta despre modul în care putem include Uniunea Europeană și alți parteneri în inițiativele noastre din Indo-Pacific", a spus ea.

O sursă europeană a sperat recent că criza franco-americană se va dovedi a fi ”tot răul spre bine”, permițând o „clarificare” între cele două părți ale Atlanticului cu privire la ambițiile unei apărări europene complementare NATO - un proiect împins în special de Emmanuel Macron.