​O țară de „agenți străini”. În Rusia este în vigoare din 2012 o lege prin care, pe lângă multe ziare, sute de ONG-uri care au primit fonduri din străinătate au suferit o reducere masivă a donațiilor sau deteriorarea reputației. Lista neagră de la Kremlin a fost acum actualizată - informează postul Euronews, citat de Rador.

Foto:

Ministerul Justiției a adăugat 22 de noi persoane și diferite organizații, printre care grupul de asistență juridică OVD Info și un pilon al informației gratuite, Mediazon.

„Vom continua să lucrăm așa cum am făcut întotdeauna”, a spus Grigori Okhotin, cofondator al OVD Info. Nu știm încă ce va însemna să fii pe lista agenților străini. Cu siguranță, dificultăți.

Între timp, la Moscova au fost stabilite proceduri judiciare împotriva unor membri ai acestor organizații. „Nu este o surpriză ceea ce s-a întâmplat. Face parte din campania de presiune asupra companiilor și presei independente”, a subliniat Okhotin. „Acest mod de a acționa nu a început astăzi, dar este bizar că accelerează în mijlocul campaniei pentru abolirea legislației privind agenții străini”.

Pe 1 septembrie 2021 liderii a peste 20 de ziare independente au cerut anularea listei actuale a „agenților străini” și modificarea legislației actuale. Un fel de petiție trimisă președintelui Vladimir Putin, care a promis să ia în considerare apelul jurnaliștilor.

Conform raportului anual 2019-2020 realizat de Amnesty International, „situația drepturilor omului în Rusia a continuat să se deterioreze și drepturile la libertatea de exprimare, de asociere și de reuniune pașnică au fost reduse considerabil, în lege și practică. Cei care au încercat să exercite aceste drepturi s-au confruntat cu represalii, inclusiv, printre altele, hărțuirea și maltratarea de către poliție, arestări arbitrare, impunerea unor amenzi ridicate și, în unele cazuri, urmărirea penală și închisoarea”.

Totodată, conform World Press Freedom Index 2021, Rusia ocupă locul 150 din 180 de țări pentru libertatea presei. Și evenimentele din ultimele luni nu pot decât să confirme această poziție. Începând cu luna aprilie 2021, au fost efectuate percheziții care au implicat mai multe trusturi de presă considerate independente și diferiți jurnaliști de investigație.

Pe lângă perchezițiile și arestările jurnaliștilor care au documentat protestele pro-Navalnîi, unul dintre cele mai importante evenimente, care a avut loc în aprilie, a fost includerea binecunoscutului trust media independent Meduza pe lista așa-numiților „agenți străini”.