Kei Komuro, partenerul prinţesei Mako a Japoniei, a sosit luni la Tokyo, semn, potrivit presei, că această uniune controversată va avea loc. Komuro, care trăieşte la New York, unde lucrează ca avocat, a aterizat pe aeroportul din Narita unde a fost aşteptat de fotografi. Potrivit revistei Paris Match, citată de News.ro, această călătorie în capitala japoneză înseamnă că această căsătorie, care a creat controversă în rândul poporului nipon şi al familiei imperiale, se apropie.

Printesele Mako (stanga) și Kako (dreapta), fiicele printului AkishinoFoto: Profimedia Images

În vârstă de 29 de ani, fiica fratelui mai mic al lui Naruhito, prinţul Fumihito Akishino, şi-a anunţat în 2017 logodna cu Kei Komuro, 29 de ani, jurist pe care l-a întâlnit la universitate. Logodna lor a fost amânată pentru 2018, oficial din cauza lipsei de timp a Casei imperiale pentru a pregăti ceremonii tradiţionale. Dar amânarea a avut loc mai ales atunci când a apărut o neînţelegere financiară între mama lui Kei Komuro şi fostul ei partener.

Fostul partener al doamnei Komuro o acuză că nu i-a înapoiat mai mult de 4 milioane de yeni (în jur de 30.000 de euro), o sumă pe care ea a împrumutat-o pentru a finanţa o parte din studiile fiului. Această ceartă, care nu a fost încă reglată, a stârnit un scandal în Japonia, unde este aşteptat un comportament ireproşabil din partea membrilor familiei imperiale. Kei Komuro a plecat în 2018 în Statele Unite pentru a-şi continua acolo studiile de drept, o decizie percepută în Japonia ca o tentativă de a linişti situaţia.

Mako şi logodnicul ei Kei Komuro speră să se căsătorească până la sfârşitul anului, dar au decis să ignore ceremoniile tradiţionale, o alegere rară în Japonia. Iar cuplul va refuza o indemnizaţie care ar putea ajunge la 150 de milioane de yeni (mai mult de 1,1 milioane de euro), oferiţi de obicei femeilor care renunţă la titlul lor imperial atunci când se căsătoresc cu un om de rând, potrivit mass-media locale. Aceste informaţii nu au fost confirmate oficial pentru moment, dar ţin prima pagină a cotidianelor japoneze de la începutul lunii.

Prinţul Fumihito Akishino a spus la sfârşitul anului trecut că este în favoarea căsătoriei fiicei sale, dar a estimat că ea va trebui să câştige în prealabil susţinerea opiniei publice japoneze. Potrivit Paris Match, ostilitatea poporului japonez faţă de Kei Komuri ar determina-o pe prinţesa Mako să refuze indemnizaţia familiei regale. Cuplul se va stabili după nuntă în Statele Unite.

Japonezii şi-au exprimat din nou dezaprobarea săptămâna acesta, odată cu sosirea lui Kei Komuro. De data aceasta, este vorba despre noua lui tunsoare, aşa cum scrie presa.

Fratele lui Mako, prinţul Hisahito, 14 ani, este în prezent singurul moştenitor al tronului imperial al Japoniei după tatăl său. Căci Casa imperială nu recunoaşte decât filiaţia paternă, iar femeile, inclusiv fiicele suveranului, nu au dreptul de a domni.