O instanță din sudul Italiei l-a condamnat joi pe Domenico „Mimmo” Lucano, poreclit „primarul refugiaților”, la 13 ani și două luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat care a profitat de pe urma imigrației ilegale, relatează Associated Press.

Domenico „Mimmo” LucanoFoto: Luigi Salsini / LaPresse / Profimedia Images

Lucano a fost condamnat pentru fraudă, delapidare, abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat în perioada în care a fost primar al comunei Riace din regiunea Calabria, aflată în sudul Italiei.

Procurorii, care l-au descris pe Lucano drept „un primar fără scrupule” în rechizitoriul de 1.200 de pagini, afirmă că acesta a intermediat căsătorii de conveniență între bărbați italieni și femei din străinătate pentru ca acestea să poată primi cetățenia italiană, potrivit Corriere della Sera.

Magistrații afirmă de asemenea că acesta a folosit în alte scopuri bani alocați pentru ajutorarea migranților, inclusiv 5 milioane de euro care au ajuns în buzunare private.

Lucano a respins toate acuzațiile.

„Voi fi pătat pe viață din cauza unor păcate pe care nu le-am comis. Mă așteptam să fiu achitat”, a declarat acesta după pronunțarea verdictului, citat de agenția ANSA.

Avocații săi au anunțat că vor ataca în apel atât condamnarea cât și sentința, aceasta fiind cu 5 ani mai lungă decât cea solicitată de procurori.

Unul dintre avocați, Giuliano Pisapia, un fost primar de extrema stânga al orașului Milano, a respins speculațiile că procesul ar fi fost motivat politic, afirmând însă că „fără îndoială a existat o anumită ostilitate împotriva lui Lucano”.

Bărbatul va rămâne în libertate până la soluționarea apelului.

Grupurile umanitare care salvează migranți ce încearcă să ajungă în Italia prin Marea Mediterană și-au exprimat indignarea și au criticat dur verdictul și sentința pronunțată de instanță.

ONG-ul „Mediterranea Saving Humans” a catalogat decizia drept „rușinoasă” și a afirmat într-un comunicat remis presei că deznodământul procesului reprezintă „cel mai grav atac represiv împotriva culturii și solidarității din țara noastră”.

„Cine este sărac sau un migrant este forțat să sufere toate violențele în timp ce oricine îl ajută este considerat un infractor”, a mai notat comunicatul.

Susținătorii lui Lucano arată înspre faptul că numeroși migranți au fost angajați de autoritățile locale din Riace în perioada în care acesta era primar.

Comuna Riace este faimoasă pentru descoperirea în largul coastei sale a două statui de bronz din Grecia antică.

Descoperite în 1972 pe fundul mării, statuile au fost poreclite „Bronzurile Riace” și sunt considerate printre cele mai desăvârșite statui care au supraviețuit până în prezent din perioada elenistică clasică.