Sankt Petersburg, fosta capitală imperială a Rusiei, va găzdui nunta unui descendent al familiei regale ruse pentru prima dată de la executarea fostului țar Nicolae al II-lea și a familiei sale de către bolșevici în urmă cu peste 100 de ani, relatează Reuters.

Marele Duce George Mihailovici Romanov si logodnica saFoto: DN Photography / Abaca Press / Profimedia Images

Marele Duce George Mihailovici Romanov o va lua vineri de soție pe logodnica sa italiană Victoria Romanovna Bettarini la Catedrala Sf. Isaac din St. Petersburg în cadrul unei ceremonii religioase elaborate la care vor participa sute de invitați din străinătate.

Aceasta va fi prima nuntă regală găzduită de Rusia după ce un pluton de execuție al bolșevicilor i-a ucis în iulie 1918 pe țarul Nicolae al II-lea, soția sa și cei 5 copii ai cuplului într-o pivniță din Ekaterinburg, oraș aflat la aproximativ 1.450 de kilometri est de Moscova.

„Acesta a fost primul loc din Rusia în care ne-am întors”, a explicat Mihailovici, în vârstă de 40 de ani, cu privire la locul ales pentru nuntă, adăugând că locul este „foarte, foarte apropiat familiei”.

George Mihailovici s-a născut în Spania, fiind fiul Marii Ducese Maria Vladimirovna a Rusiei - moștenitoarea autoproclamată a tronului imperial rusesc - și a soțului ei, Franz Wilhelm de Hohenzollern.

Mihailovici a trăit în Franța și Spania pentru majoritatea vieții sale. Străbunicul său, Marele Duce Kirill Vladimirovici a reușit să scape de bolșevici în timpul violențelor revoluției din 1917 și a fugit în Finlanda.

Acesta și familia sa s-au mutat ulterior în Europa de Vest.

George Mihailovici a vizitat Rusia pentru prima dată în 1992 și în prezent locuiește în Moscova unde lucrează la mai multe proiecte caritabile.

Bettarini, în vârstă de 39 de ani, s-a convertit la credința ortodoxă anul trecut și și-a asumat numele de Victoria Romanovna.

Dinastia Romanov a condus Rusia timp de 300 de ani înainte de abdicarea țarului Nicolae al II-lea în 1917, act care a deschis calea pentru Revoluția Bolșevică, războiul civil care i-a urmat și cei 70 de ani de comunism.

Biserica Ortodoxă a Rusiei l-a canonizat pe Nicolae al II-lea în 2000, după decenii în care acesta a fost înfățișat ca un lider slab și nevolnic de către propaganda sovietică.