O germană de 96 de ani a fugit înainte de începerea procesului (programată joi) în care este acuzată de complicitate la crime în masă într-un lagăr nazist, a anunțat un purtător de cuvânt al tribunalului, citat de Reuters.

Muzeul lagărului Stutthof din PoloniaFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Irmgard Furchner este acuzată că, atunci când avea 18 ani, a contribuit la uciderea a 11.412 oameni, între 1943 și 1945, în calitate de dactilografă la lagărul de concentrare Stutthof din Polonia.

”Acuzata este fugară. A plecat de acasă dimineață cu un taxi până la stația de metrou”, a declarat Frederike Milhoffer, de la curtea districtuală Itzehoe.

A fost emis un mandat de arestare pe numele lui Furchner. Itzehoe este în nordul Germaniei, la circa 100 de kilometri de granița cu Danemarca.

Acuzațiile nu pot fi prezentate în instanță până când Furchner - judecată într-un tribunal pentru adolescenți din cauza vîrstei pe care o avea la data faptelor – nu este prezentă în persoană în fața judecătorilor.

Furchtner este ultima dintr-o serie de nonagenari ce au fost acuzați de crime în timpul Holocaustului, procurorii încercând să aducă justiție cât mai rapid, cât timp acuzații mai sunt în viață, victimelor unuia dinte cele mai teribile ucideri în masă din istoria umanității.