Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat, încă de luni, pe candidatul social-democrat Olaf Scholz pentru succesul în alegerile legislative de duminică, marcate de un regres istoric al taberei sale conservatoare, a transmis miercuri serviciul de presă al guvernului, conform AFP, care comentează că anunţul este o formă de dezavuare a lui Armin Laschet, candidatul înfrânt al creştin-democraţilor.

Angela Merkel si Armin LaschetFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Angela Merkel, care se pregăteşte să îşi părăsească funcţia, nu a reacţionat până acum public la rezultatele acestui scrutin la care SPD obţinut un avans în faţa blocului conservator CDU/CSU, scrie Agerpres. Mesajul de felicitare a fost transmis încă de luni, la o zi după alegeri, a precizat serviciul de presă, însă acesta a fost făcut public abia miercuri.

Armin Laschet nu l-a felicitat pe rivalul său social-democrat decât miercuri, potrivit unor surse din SPD şi CDU.

Departe de a-i recunoaşte adversarului prioritatea de a deveni cancelar, Laschet apără de duminică legitimitatea partidului său de a discuta cu Verzii şi cu liberalii pentru a analiza posibilităţile de a forma o majoritate.

De la alegeri, au apărut tot mai multe critici în rândul conservatorilor la adresa dorinţei lui Armin Laschet, şeful partidului, de a forma un guvern în ciuda scorului CDU/CSU, ajuns la cel mai scăzut nivel de după război.

El a fost abandonat marţi de aliaţii săi bavarezi, ceea ce compromite şansele sale de a deveni cancelar printr-o alianţă cu Verzii şi cu liberalii din FDP, aşa cum şi-a exprimat dorinţa.

În ceea ce îi priveşte, social-democraţii au spus mereu că vor să formeze un guvern de coaliţie cu ecologiştii şi liberalii, cu Olaf Scholz în funcţia de cancelar.

„Suntem de acord asupra alegerii lui Olaf Scholz drept cancelar cât mai repede posibil”, a reiterat miercuri, în faţa presei, şeful grupului parlamentar al SPD, Rolf Mützenich.

Liderii Verzilor şi ai FDP s-au întâlnit marţi seară pentru prima dată după alegeri pentru a ajunge cât mai repede posibil la un acord în vederea negocierii ulterioare a unei alianţe cu CDU sau, cel mai probabil, cu SPD.

Citește și: