Centriști acuzați că sunt în serviciul lobbiștilor sau că sunt prea apropiați de republicani și o aripă de stânga care ar dori cheltuieli iresponsabile: democrații se sfâșie pe planurile titanice de investiții dorite de Joe Biden, care lâncezesc în Congres în lipsa consensului, scrie La Libre, citat de Rador.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

După mârâieli în culise timp de săptămâni de negocieri, tensiunile au izbucnit la lumina zilei în această săptămână în partidul de la putere, cu o agresivitate incredibilă la apropierea datei limită de joi.

Până la a pune în pericol adoptarea principalelor două piese ale programului președintelui: 1.200 de miliarde de dolari investiții în infrastructură și 3.500 de miliarde destinate reformării în profunzime a țesăturii sociale a Statelor Unite, ca și pentru a lupta contra schimbărilor climatice.

Sume extraordinare, istorice, care ar putea rămâne literă moartă dacă democrații nu ajung la un acord repede, deoarece riscul de a-și pierde majoritatea în Congres în noiembrie 2022.

Confruntați cu această perspectivă, nu-și rețin loviturile... împotriva propriei tabere.

Impas. Blocul se stânga și senatorii centriști

Războiul opune esențialmente blocul de stânga și pe cei doi senatori centriști Joe Manchin și Kyrsten Sinema, care dețin de facto puterea de blocare în camera superioară.

Semn al influenței lor, ei au fost invitați marți la Casa Albă pentru întâlniri în privat cu președintele, care încearcă să găsească o ieșire din impas privind planurile sale.

Joe Biden a amânat chiar o călătorie miercuri la Chicago pentru a continua să negocieze cu trupele sale.

Deoarece dacă nu se ajunge la un acord până joi, mai multe zeci de aleși de stânga amenință cu eșecul unui vot programat în Camera Reprezentanților pentru adoptarea definitivă a planului privind infrastructura.

Ei cer să obțină mai înainte un vot pe reformele sociale, deoarece îi bănuiesc pe centriști că își vor retrage sprijinul pentru acest aspect de îndată ce vor fi obținut un succes pe infrastructură, mai ușor "vandabilă" alegătorilor lor.

"Republicani" printre democrați

Problemă: planul de reforme sociale este încă departe de a fi finalizat în multe puncte cruciale, inclusiv suma în sine.

Cei doi senatori centriști au anunțat de multă vreme că ei consideră planul, de 3.500 de dolari, mult prea costisitor. Dar nu au dezvăluit suma pe care ar fi dispuși s-o susțină.

"Este dezolant să-i vezi folosind limbajul republicanilor, nu ne așteptam, desigur, să vedem republicani în partidul nostru", a declarat luni aleasa din cameră Ilhan Omar cu referire la ei.

La începutul lui septembrie, tânăra sa colegă și star al stângii americane, Alexandria Ocasio-Cortez, îl epuizase pe senatorul democrat de Virginia de vest, un stat rural și minier care a votat mult pentru Donald Trump.

"Manchin se întâlnește de două ori pe săptămână cu Exxon", grupul petrolier, "Şi este unul din numeroșii senatori care le împrumută stiloul lor lobbiștilor să scrie proiecte de lege, a acuzat ea.

Senatorul de 74 de ani a răspuns atunci că aleasa de 31 de ani nu caută decât să "divizeze, să divizeze, să divizeze".

"Nu suntem o sectă"

Senatoarea de Arizona Kyrsten Sinema este mult mai discretă în fața media, dar influența sa nu este mai mică. Artizan, în culise, al acordului rarisim cu opoziția pe infrastructuri, ea este și ținta furiei aleșilor de stânga, care îi reproșează că ia poziții centriste în vreme ce statul său votează de acum cu democrații.

Dacă aripa de stânga s-a realiniat, în trecut, în ultimul moment sub presiunea șefilor democrați, poziția sa este de astă dată expusă atât de ferm încât pare dificil de găsit o soluție la dispută.

"Să fim clari", a scris marți senatorul independent Bernie Sanders, care votează cu democrații. "Dacă proiectul de lege privind infrastructurile este prezentat singur joi, aceasta va încălca acordul obținut în cadrul grupului democrat" pentru a face să avanseze paralel cele două mari proiecte Biden, a afirmat el, cerând aleșilor din Cameră să voteze contra în acest caz.

Unul din șefii democrați din Cameră, Hakeem Jeffries, a respins totuși întrebările privind războiul intern marți, trimițând, în trecere, o săgeată republicanilor care "îngenunchează" în fața lui Donald Trump. "Nu suntem o sectă, suntem o coaliție". (Rador)