Ministra franceză a industriei Agnès Pannier-Runacher a criticat miercuri funcționarea pieței europene a energiei, argumentând că legătura dintre prețul energiei electrice și prețul gazului este „o aberație”, potrivit AFP.

Agnes Pannier-RunacherFoto: gouvernement.fr

"A avea o piață a energiei electrice conectată la piața gazelor este o problemă. Practic, este o aberație ecologică și este o aberație economică", a declarat Pannier-Runacher la Bruxelles, pe marginea unei reuniuni a miniștrilor europeni ai industriei.

Comentariile sale vin după cele ale ministrului francez de finanțe, Bruno Le Maire, care a solicitat săptămâna trecută „revizuirea temeinică a funcționării pieței unice de energie electrică”. Considerând că regulile sale sunt "învechite", el a promis că va aborda subiectul la o reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro, pe 4 octombrie, la Luxemburg.

„În Franța, obținem energia electrică de la centralele nucleare și energia hidraulică, deci avem energie fără carbon și un cost foarte mic, dar în piațaă(...) înseamnă că există o aliniere a prețurilor la electricitate la prețurile la gaz", a declarat ea, fără a preciza căile sale de reformă.

Pledoarie pentru centralele nucleare

Prețurile energiei electrice sunt în creștere pe piața angro, determinate de prețurile la gaz.

Această creștere a energiei electrice "este dificil de explicat populației. Este contra-intuitivă într-un moment în care pledăm pentru o electrificare mai mare pentru a economisi tone de CO2" și în care "există din ce în ce mai multe energii regenerabile și din ce în ce mai puțină energie fosilă ", a spus Agnès Pannier-Runacher.

Problema nucleară a fost pusă pe masă miercuri și de mai multe țări membre care doresc ca această tehnologie să fie recunoscută de UE ca o soluție pentru a atinge neutralitatea carbonului până în 2050, a spus ea.

”Pledăm pentru ca energia nucleară să fie una dintre soluțiile accesibile tuturor țărilor europene”, a declarat ministrul francez.

Comisia Europeană a anunțat pe 22 septembrie că este gata să valideze „măsurile temporare” din statele UE în fața creșterii prețurilor la energie.

„Există instrumente pe care statele le pot utiliza imediat” pentru a reduce facturile consumatorilor de energie, a explicat comisarul european Kadri Simson după o reuniune a miniștrilor europeni ai energiei în Slovenia.

Acest subiect va fi, de asemenea, abordat la un summit al șefilor de stat și de guvern ai UE, pe 21 și 22 octombrie.