O statuie de bronz reprezentând o femeie îmbrăcată sumar a stârnit o polemică în Italia, unii politicieni cerând înlăturarea acesteia, informează BBC.

Statuia din Sapri care genereaza controverseFoto: De Martino/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Sculptura din oraşul Sapri (sud) este un omagiu adus poeziei "La Spigolatrice di Sapri" ("Culegătoarea din Sapri"), scrisă de Luigi Mercantini în 1857, şi înfăţişează o femeie într-o rochie transparentă, acoperindu-şi cu un braţ sânii.

Deputata Laura Boldrini a declarat că statuia este "o ofensă adusă femeilor şi istoriei pe care ar trebui să o celebreze".

"Cum pot accepta instituţiile reprezentarea femeilor drept un corp sexualizat? Şovinismul masculin este una dintre problemele Italiei", a afirmat pe Twitter Boldrini, membră a Camerei Deputaţilor din partea Partidului Democrat (centru-stânga).

Mai multe membre de la filiala din Palermo a Partidului Democrat au criticat la rândul lor realizarea statuii şi au cerut demolarea acesteia.

Primarul oraşului Sapri, Antonio Gentile, a luat însă apărarea statuii pe Facebook, precizând că aceasta a fost "realizată cu iscusinţă" de către artistul Emanuele Stifano, a cărui interpretare este "ireproşabilă", şi că oraşul său "nu este dispus să-şi pună la îndoială valorile, principiile şi tradiţiile".