Liderul Uniunii Creştin-Democrate germane (CDU), Armin Laschet, a anunţat marţi că va purta în curând discuţii cu Verzii şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP) în legătură cu formarea viitorului guvern de la Berlin, în contextul în care blocul conservator s-a plasat doar pe locul al doilea, în urma social-democraţilor, la alegerile parlamentare organizate duminică în Germania, transmite DPA.

Armin LaschetFoto: Marcel Kusch / AFP / Profimedia Images

''Vom vorbi acum cu FDP şi cu Verzii în câteva zile. Oferta noastră de a discuta rămâne în picioare şi eu cred că discuţiile concrete sunt acum lucrul corect de făcut'', a afirmat Laschet marţi seară, după o întâlnire a grupului parlamentar conservator.

''Nu am câştigat aceste alegeri'', a adăugat liderul conservator, care a adăugat că într-o situaţie confuză ca cea actuală partidele trebuie să fie pregătite să acţioneze.

Intenţia lui Armin Laschet de a avea discuţii cu Verzii şi cu liberalii survine în pofida celui mai prost rezultat electoral înregistrat de CDU.

Blocul conservator CDU-CSU a obţinut 24,1% din voturi în scrutinul desfăşurat duminică, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD), cel mai vechi partid din Germania, s-a plasat pe prima poziţie, cu 25,7% din sufragii.

Verzii au luat 14,8% din voturi, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5%. A cincea formaţiune intrată în parlamentul federal este Alternativa pentru Germania (AfD, extrema-dreaptă), care duminică a obţinut 10,3% din sufragii.

Avansul mic înregistrat de social-democraţi faţă de conservatori a condus la situaţia rară în care atât liderul SPD, Olaf Scholz, cât şi Laschet au declarat că vor încerca să formeze un guvern de coaliţie, compus foarte probabil din trei partide.

''Ar putea fi un guvern în care se alătură trei partide cu idei despre progres diferite, dar şi cu puncte comune'', a spus Olaf Scholz. (Agerpres)