Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a spus marţi Congresului SUA că prăbuşirea bruscă a armatei afgane a luat prin surprindere Pentagonul, el recunoscând evaluările greşite ale celui mai lung război al Americii, inclusiv corupţia şi moralul scăzut în rândul militarilor afgani, transmit Reuters și news.ro. ”Faptul că armata afgană, pe care noi şi partenerii noştri am pregătit-o, pur şi simplu s-a dizolvat, în multe cazuri fără să tragă un foc, ne-a luat pe toţi prin surprindere. Ar fi necinstit să afirm altceva”, a afirmat Austin în comisia pentru servicii armate a Senatului.

Lloyd AustinFoto: Pete Marovich / Zuma Press / Profimedia

Austin a făcut afirmaţia la începutul a două zile de audieri care ar putea fi cele mai contencioase din istorie, în legătură cu sfârşitul haotic al războiului din Afganistan, care a costat vieţi de militari şi civili americani şi a permis revenirea la putere a talibanilor.

Comisiile din Senat şi Camera Reprezentanţilor care supraveghează armata au organizat audieri în zilele de marţi şi miercuri, iar republicanii speră să scoată în evidenţă greşelile administraţiei Biden la sfârşitul războiului lung de două decenii.

Audierile urmează întrebărilor similare de acum două săptămâni, la care secretarul de Stat a răspuns apărând cu tărie administraţia, chiar dacă i s-a cerut demisia.

Biden s-a confruntat cu cea mai mare criză a administraţiei sale în urma pierderii dramatice a războiului în Afganistan şi a modului în care a gestionat retragerea trupelor americane, provocând întrebări legate de judecata sa şi expertiza de politică externă.

Senatorul James Inhofe, cel mai proeminent republican din comisia pentru servicii armate a Senatului, a dat vina în mod direct pe administraţia Biden. Inhofe a spus că Biden a ignorat recomandările liderilor militari şi a lăsat mulţi americani în urmă, după retragerea SUA.

Generalul de armată Mark Milley, preşedintele şefilor de stat major, a afirmat că nu a anticipat rapiditatea victoriei talibanilor. El a subliniat însă avertismentele date de armată de la sfârşitul anului 2020 că o retragere accelerată, necondiţionată, ar putea precipita prăbușirea armatei şi guvernului din Afganistan.

Milley a mai spus că talibanii ”rămân o organizaţie teroristă” care nu a întrerupt legăturile cu al Qaeda.

Avertismentul s-ar putea să îi deranjeze pe parlamentarii republicani, care sunt sceptici de capacitatea Pentagonului de a urmări riscurile provenite din partea al Qaeda şi a Statului Islamic şi să reacţioneze rapid la orice informaţie primeşte.

Cu toate acestea, Austin a apărat planurile administraţiei Biden de a răspunde la viitoarele riscuri de terorism din partea al Qaeda şi a Statului Islamic cu ajutorul dronelor sau a unor comandouri din străinătate.

”Operaţiunile deasupra orizontului sunt dificile dar absolut posibile. Iar informaţiile care le susţin provin din surse variate, nu doar de la armata americană din teren”, a spus Austin.