Senatorul de New York, Hillary Clinton, a castigat alegerile preliminare desfasurate, marti, in statele Ohio, Texas si Rhode Islanad, relansand sansele de a deveni prima femeie-presedinte al Statelor Unite, transmite FoxNews.com. Acestea sunt cele mai importante victorii ale lui Clinton, dupa cele din 5 februarie, cand au fost organizate adunari electorale in aproximativ 20 de state.

Potrivit datelor preliminare, Hillary Clinton a obtinut 55 % din voturile alegatorilor in Ohio, in timp ce Obama a castigat doar 43 % din sufragii. Statul Ohio va trimite 141 de delegati la Conventia Nationala din Denver (Colorado), ce se va desfasura la sfarsitul lunii august. In acelasi timp, Clinton l-a depasit pe Obama in Texas, rezultatele alegerilor preliminare indicand un scor de 51 % fata de 48 % in favoarea fostei Pime Doamne. Se asteapta in continuare rezultatul caucus-ului desfasurat in Texas dupa inchiderea urnelor si in care Obama pare sa aiba un usor avans.

Lupta continua in Partidul Democrat

Fosta Prima Doamna a declarat ca va "merge pana la capat", asigurandu-i pe liderii partidului ca nu paraseste lupta pentrui investitura. "Ohio a scris o noua pagina in istoria acestei campanii si acesta e doar inceputul", a afirmat Clinton. Foarte incantata de rezultatul alegerilor de marti, Hillary Clinton a declarat in fata sustinatorilor sai ca niciun candidat - fie el democrat sau republican - nu a castigat Casa Alba fara sa castige inainte alegerile preliminare din Ohio. De altfel, si Bill Clinton declarase in timpul campaniei electorale ca, fara victorii in Ohio si Texas, sotia sa nu va putea castiga investitura democrata.

Situatia delegatilor

PARTIDUL DEMOCRAT

Barack Obama - 1451

Hillary Clinton - 1365

PARTIDUL REPUBLICAN

John McCain - 1226

Mike Huckabee - 251

Rivalul lui Hillary Clinton, senatorul de culoare Barack Obama, a obtinut victoria in statul Vermont, inregistrand 60 % din sufragii fata de 38 % pentru Hillary Clinton. Cu toate acestea, Obama a declarat ca este pe cale sa castige investitura partidului sau in cursa pentru Casa Alba, in pofida infrangerii in state-cheie precum Ohio si Texas. "Indiferent de ce se intampla astazi, suntem in frunte cu acelasi numar de delegati asa cum eram marti dimineata si suntem pe cale sa castigam nominalizarea", a afirmat senatorul de culoare. Analistii de peste Ocean sunt convinsi, de altfel, ca marea miza este in acest moment cea a impartirii delegatiilor, iar senatorul de Illinois are in continuare un avantaj.

Candidatii democrati se vor infrunta in urmatoarele saptamani in Wyoming si Mississippi , in timp ce, pe 22 aprilie, se vor desfasura alegeri in Pennsylvania, singurul stat din cele aproape 10 ramase care are un numar important de delegati. Un candidat democrat are nevoie de 2.025 de delegati pentru a obtine nominalizarea partidului.

Intr-o emisiune televizata desfasurata miercuri dimineata, Hillary Clinton a sugerat ca ar putea candida in tandem cu Barack Obama pentru presedintia Statelor Unite. Problema ce trebuie rezolvata in cazul acestui "dream ticket" este "cine se afla in varf", a adaugat Clinton.

John McCain este candidatul republicanilor pentru Casa Alba

Senatorul de Arizona, John Mc Cain a castigat nominalizarea Partidului Republican pentru presedintia Statelor Unite, inregistrand victorii in toate cele patru state in care au avut loc, marti, alegeri preliminare. McCain a reusit sa obtina numarul necesar de 1.191 de delegati pentru a obtine nominalizarea republicana.

"Prietenii mei, in aceasta seara, avem suficient delegati pentru a afirma, cu incredere, umilinta si un mare simt al responsabilitatii, ca eu voi fi nominalizarea republicana", a afirmat McCain in fata sustinatorilor din Dallas. Atat Clinton, cat si Obama l-au sunat pe McCain sa-l felicite pentru victoria obtinuta.

Potrivit datelor preliminare, McCain a obtinut 75 % din voturile din Vermont, 62 % in Ohio si 54 % in Texas. Rivalul sau, Mike Huckabee, s-a retras din cursa electorala, insa si-a anuntat spijinul pentru candidatul desemnat de formatiunea sa politica in cursa pentru Casa Alba. Se asteapta ca presedintele George Bush sa isi anunte, astazi, sustinerea oficiala pentru colegul de partid in timpul unei vizite pe care McCain o va face la Casa Alba si la Cartierul general al Partidului Republican.