Casa Albă a anunţat luni că acordul care a permis eliberarea directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, săptămâna trecută, nu reprezintă o atenuare a îngrijorărilor legate de comportamentul Chinei, transmit Reuters și news.ro. ”Impactul este un zero absolut. Nimeni nu ar trebui să îl interpreteze ca un impact asupra politicii noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki. Acordul a fost convenit vineri, la două săptămîni după ce preşedinţii Xi şi Biden au purtat pe 9 septembrie prima lor conversație telefonică din ultimele luni.

Meng WanzhouFoto: Captura YouTube

Potrivit Casei Albe, Xi a vorbit despre cazul lui Meng, iar Biden a vorbit despre doi candieni, omul de afaceri Michael Spavor şi fostul diplomat Michael Kovrig, care erau reţinuţi în China de mai mult de 100 de zile.

Faptul că cei trei au fost eliberaţi la câteva ore distanţă sugerează că schimbul a fost organizat cu atenţie şi va servi la eliminarea unei surse de tensiune.

Psaki a ţinut să sublinieze că ”acest lucru a fost o decizie legală luată de Departamentul de Justiţie” pentru a ajunge la un acord care a condus la eliberarea lui Meng, care a plecat în China.

Meng, care fusese arestată pe aeroportul din Vancouver în baza unui mandat american, era acuzată de fraudă bancară şi electronică, pentru inducerea în eroare a HSBC, în 2013, în legătură cu afacerile Huawei cu Iranul.