Un deficit tot mai mare de energie în China a dus la oprirea producţiei în numeroase fabrici, inclusiv la mulţi furnizori ai Apple şi Tesla, în timp ce unele magazine din nord-estul ţării au operat la lumina lumânărilor, iar mall-urile au închis devreme, semn al impactului economic al acestei situaţii, transmit Reuters și news.ro. Această criză a energiei este provocată de livrările insuficiente de cărbune, înăsprirea standardelor referitoare la emisii şi cererea puternică din partea producătorilor industriali, care au urcat preţurile cărbunelui la niveluri record şi au dus la reducerea utilizării pe scară largă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raţionalizarea a fost aplicată la orele de vârf în multe părţi din nord-estul Chinei începând de săptămâna trecută, iar locuitorii unor oraşe precum Changchun au spus că întreruperea curentului electric se produce mai devreme şi durează mai mult, potrivit presei de stat.

Luni, State Grid Corp s-a angajat să asigure livrările de electricitate de bază şi să evite întreruperile.

Deficitul de energie a afectat producţia în industrii din mai multe regiuni din China şi afectează perspectiva creşterii economice, potrivit analiştilor.

Situaţia afectează şi piaţa de capital chineză, într-o perioadă în care a doua cea mai mare economie a lumii dă deja semne de încetinire.

Cel puţin 15 companii chineze au anunţat în declaraţii depuse la autorităţile de reglementare că producţia lor a fost perturbată de întreruperea electricităţii, în timp ce peste 30 de companii listate în Taiwan, cu operaţiuni în China, au întrerupt activităţile pentru a respecta limitele de consum al electricităţii.

Industriile metalurgice, aluminiului şi cimentului au fost afectate la rândul lor puternic de reducerea producţiei. Circa 7% din capacitatea producţiei de aluminiu a fost suspendată şi 29% din producţia de ciment a fost afectată, au scris luni analişti ai băncii Morgan Stanley într-o notă adresată clienţilor.

Industriile hârtiei şi sticlei ar putea fi următoarele industrii care se vor confrunta cu perturbări ale activităţilor.

Între cei afectaţi se mai afla producătorii de produse chimice, vopseluri, mobilă şi soia.

Deficitul de energie i-a determinat pe unii analişti să îşi revizuiască estimările privind creşterea economiei chineze în 2021.

Banca Nomura şi-a redus estimările privind creşterea economiei chineze în trimestru trei şi patru la 4,7% şi 3%, de la 5,1% şi 4,4%. Estimarea anuală a fost redusă de la 8,2% la 7,7%.

Analiştii Morgan Stanley consideră că reducerile de producţie, dacă se vor prelungi, vor avea un impact negativ de 1 punct procentual asupra creşterii PIB-ului chinez în trimestrul patru.

Săptămâna trecută, marii producători de cărbune din China s-au întâlnit pentru a încerca să rezolve deficitele şi să încetinească creşterile de preţuri.

China este cel mai mare consumator de energie din lume şi a afirmat că intenţionează să reducă emisiile de carbon la zero până în 2060.