China va reduce numărul avorturilor pentru ”motive non-medicale”, a anunțat luni guvernul țării, relatează Reuters.

Ziua Copilului, sarbatorita cu picturi pe ziduri in ChinaFoto: STR / AFP / Profimedia

Consiliul de stat a spus că vor fi de asemenea luate măsuri pentru evitarea sarcinilor nedorite și pentru a încuraja bărbații să ”împartă responsabilitatea” în prevenirea lor.

Autoritățile își propun să îmbunătățească educația sexuală și să consolideze serviciile de planificare familială post-avort și post-naștere, a adăugat organismul de guvernământ.

"Politica națională de bază privind egalitatea de gen și principiul acordării priorității copiilor trebuie să fie puse în aplicare în profunzime", a declarat Huang Xiaowei, director adjunct al Comitetului național pentru femei și copii al Consiliului de Stat.

China a adoptat deja măsuri stricte menite să prevină avorturile selective în funcție de sex, care au fost criticate pentru că acestea contribuie la inegalitatea de gen.

După ani de zile în care a încercat să limiteze creșterea populației, Beijingul promite politici menite să încurajeze familiile mai mari. În iunie, acesta a spus că va permite din nou cuplurilor să aibă trei copii în loc de doi, în timp ce sunt introduse politici menite să reducă povara financiară a creșterii copilului.

Nu a fost clar dacă măsurile de luni au fost concepute pentru a aborda scăderea ratei natalității din China, pe care think-tank-urile și experții au identificat-o ca fiind una dintre provocările majore ale politicii sociale în următoarele decenii.

Deși China rămâne cea mai populată națiune din lume, ultimul recensământ a arătat că creșterea populației din 2011 până în 2020 a fost cea mai lentă din anii 1950. Se așteaptă ca populația să înceapă să scadă în câțiva ani.

Datele Comisiei Naționale a Sănătății au arătat că între 2014 și 2018, au existat în medie 9,7 milioane de avorturi pe an, crescând cu aproximativ 51% față de media din 2009-2013, în ciuda relaxării politicilor de planificare familială în 2015, pentru a permite fiecărei familii să aibă doi copii. Datele nu au specificat câte avorturi au avut loc din motive medicale.

Citește și:Partidul comunist din China a decis: Familiile pot avea trei copii. Femeile dau replica: Nu vreau nici măcar unul