Islanda părea să fi ales un parlament în care femeile dețin un număr majoritar de mandate însă o renumărare a voturilor de duminică noaptea a arătat că bărbații vor rămâne majoritari, relatează Euractiv, citând televiziunea publică de la Reykjavik.

Althing, Parlamentul IslandeiFoto: Wikipedia

Treizeci de femei au fost alese în legislativul unicameral cu 63 de locuri al Islandei, cel mai vechi din lume. Numărătoarea inițială a voturilor arăta că numărul femeilor alese în acest parlament fondat în anul 930 ar fi de 33.

Doar trei țări din lume - Rwanda, Cuba și Nicaragua - au mai multe femei decât bărbați în parlament în timp ce în Mexic și Emiratele Arabe Unite procentul este de 50-50, potrivit datelor Inter-Parliamentary Union.

În Europa, Suedia și Finlanda au un procent de 47%, respectiv 46%, de legiuitori de sex feminin în parlament.

Islanda, o țară insulară cu 371.000 de locuitori, a fost clasificată pentru al 12-lea an la rând pe primul loc din lume în ceea ce privește egalitățile de șansă între sexe, potrivit unui raport publicat în luna martie de Forumul Economic Mondial.

Sondajele de opinie prognozaseră că actuala coaliție de guvernare nu va obține o nouă majoritate însă o creștere a popularității Partidului Progresist de centru-dreapta, care a câștigat cu 5 mandate în plus față de alegerile din 2017, a asigurat coaliției 37 de locuri în legislativ.

Membrii actualului guvern alcătuit din Mișcarea Verde (stânga) a premierului Katrin Jakobsdottir, conservatorii Partidului Independenței și Partidul Progresist, au declarat înainte de alegeri că vor negocia o continuare a colaborării dacă își vor păstra majoritatea.

Partidul Independenței a rămas cea mai mare formațiune politică din parlamentul de la Reykjavik, obținând 16 mandate, același număr ca la alegerile anterioare.

Liderul acestui partid, fostul premier Bjarni Benediktsson, a declarat că este optimist că formațiunile aflate la guvernare vor putea forma o coaliție și că nu va cere să conducă noul guvern.

Mișcarea Verde a obținut 8 mandate, cu 3 mai puțin decât la alegerile din urmă cu 4 ani.