Deputata palestiniană Khalida Jarrar, una dintre reprezentantele cele mai cunoscute ale Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), a fost pusă în libertate duminică după ce a stat doi ani în detenţie într-o închisoare israeliană, transmit France Presse și Agerpres. Jarrar (58 de ani) fusese arestată în octombrie 2019 de către forţele israeliene la domiciliul său din Ramallah, sediul Autorităţii Palestiniene în Cisiordania, în timpul unei operaţiuni care viza diferite personalităţi palestiniene.

Palestinieni primind-o pe Khalida JarrarFoto: Profimedia Images

Operaţiunea a fost lansată după decesul unei tinere israeliene în vârstă de 17 ani, ucisă într-un atac în Cisiordania comis de FPLP, conform armatei israeliene.

FPLP este inclus de Israel, Uniunea Europeană şi SUA pe lista organizaţiilor teroriste.

Acuzată de participare la activităţile FPLP, Khalida Jarrar fusese condamnată în martie la doi ani de închisoare de un tribunal militar israelian după ce pledase vinovată în cadrul unei negocieri a pedepsei. Luând în calcul şi perioada petrecută în detenţie înaintea pronunţării sentinţei, eliberarea sa era prevăzută în aceste zile.

Mai mulţi membri ai conducerii FPLP se află în închisori israeliene, iar Khalida Jarrar mai fusese întemniţată de câteva ori.

Arestată în iulie 2017 de către Israel, ea a fost plasată timp de 20 de luni în detenţie administrativă, o măsură care le permite autorităţilor israeliene să reţină persoane pentru mai multe luni - măsură ce poate fi reînnoită - fără a preciza motivele.