Aproape o treime din benzinăriile grupului BP din Marea Britanie au rămas fără carburanţi duminică, din cauza panicii cumpărătorilor, chiar dacă guvernul a cerut automobiliştilor să se comporte normal, insistând că nu există un deficit fundamental, transmit Reuters și news.ro. Cozi lungi s-au format la benzinării pentru a treia zi consecutiv, unii şoferi aşteptând ore în şir pentru a face plinul, după ce firmele petroliere au spus că lipsa şoferilor de camioane provoacă probleme pentru transporturile de carburanţi de la rafinării.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unii operatori au fost nevoiţi să raţionalizeze vânzările şi alţii să închidă benzinării.

”În condiţiile cererii intense la care am asistat în ultimele două zile, estimăm că circa 30% din benzinăriile din această reţea nu au în prezent principalele tipuri de carburant. Lucrăm pentru a le reaproviziona cât mai rapid cu putinţă”, a anunţay BP, care dispune de 1.200 de benzinării în Marea Britanie, într-un comunicat.

Panica s-a produs în timp ce Marea Britanie trece prin mai multe crize: creşterea preţului gazelor naturale care obligă firmele energetice să îşi închidă afacerile, un deficit asociat de dioxid de carbon care pune în pericol producţia de carne, şi o lipsă a şoferilor de camioane care provoacă probleme retailerilor, care au unele rafturi goale.

Grupul anglo-olandez Shell a anunţat că a observat o creştere a cererii la benzinăriile sale britanice, începând de vineri, ceea ce a dus la epuizarea anumitor tipuri de carburanţi.

”Reaprovizionăm rapid, de obicei în 24 de ore”, arată un comunicat al companiei.

Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a făcut apel la calm, afirmând că lipsurile sunt provocate de cumpărăturile determinate de panică şi că situaţia se va rezolva până la urmă deoarece carburanţii nu pot fi stocaţi.

Duminică, Guvernul a anunţat un plan de emitere a 5.000 de vize temporare pentru şoferi de camioane străini şi alte 5.500 pentru lucrători în industria cărnii de pui.

Potrivit unui sondaj de opinie publicat duminică de publicaţia Observer arată că 67% dintre alegători consideră că guvernul a gestionat prost criza. O proporţie de 68% dintre britanici cred că Brexitul este parţial de vină.