Partidul Social Democrat (SPD) şi Verzii se află umăr la umăr în alegerile de duminică la şefia parlamentului landului Berlin, cu scoruri aproape egale, potrivit unor exit-polluri realizate de posturile RBB şi ZDF, relatează agenția germană DPA, citată de News.ro.

Franziska Giffey si Bettina JaraschFoto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Formațiunea SPD şi candidata sa Franziska Giffey sunt creditate cu 21,5 până la 23% din voturile exprimate duminică, iar candidata verzilor Bettina Jarasch cu 22-23,5%.

Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) a Angelei Merkel este creditată cu 15-17% din voturile exprimate, potrivit acestor previzuni.

Partidul Die Linke (extrema stângă) este creditat cu 14-15% din voturile exprimate, partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) cu 6,5-7%, iar Partidul Liberal (FDP) cu 7,5-8%.

La Berlin se află la putere o coaliţie SPD-Die Linke-Verzi.

Potrivit acestor exit-polluri, această coaliţie este posibilă din nou, teoretic.

Însă candidata SPD a lăsat problema coaliţiei deschisă până în prezent.

Primarul Berlnului Michael Mueller, de la SPD, a decis să nu mai candideze la un mandat în Parlamentul landului şi a lăsat cursa deschisă.

Franziska Giffey, în vârstă de 43 de ani, şi-a făcut deja un nume în capitala germană, ca primar al districtului Neukoelln.

Ea a fost din 2018 şi până în mai ministrul german al Familiei.

Giffey a demisionat din post în urma unui scandal de plagiat cu privire la teza sa de doctorat, iar Universitatea Lberă din Berlin i-a retras titlul de doctor în iunie.

Candidata Verzilor Bettina Jarasch, în vârstă de 52 de ani, originară din oraşul bavarez Augsburg, a fost ministrul-preşedinte al landului din 2011 în 2016.

Berlinul, un oraş cu 3,7 miloane de locuitori, a fost condus de către o femeie o scurtă perioadă de timp, din 1947 în 1948, social-democrata Louise Schroeder, care a condus oraşul ca primar supleant.