Șeful Alegătorilor Liberi și vicepremier bavarez Hubert Aiwanger a publicat cifre confidențiale din sondajele post-electorale, pentru a-și promova partidul, relatează Welt.de. Secretarul general al Partidului Creștin-Social din Bavaria, Markus Blume, a calificat acest fapt drept un „caz incredibil de manipulare a alegerilor”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hubert Aiwanger a publicat pe Twitter sondaje confidențiale post-electorale pentru alegerile federale, iar apoi a șters amesajele. Die Welt relatează că are capturi de ecran ale acestei postări.

Cifrele provin din așa-numitele sondaje de ieșire, pe care le colectează mai multe institute de cercetare a opiniei și care sunt disponibile pentru politicieni și jurnaliști. Acestea nu sunt inițial publice, deoarece rezultatele sondajului ar putea influența alegerea ulterioară.

Sondajele post-electorale arată doar o tendință inițială, în special la începutul zilei alegerilor.

Aiwanger a folosit cifrele pentru a promova alegerea partidului său. Alegătorii Liberi (Freie Wähler) luptă pentru intrarea în Bundestag. În sondaje, aceștia au atins ultima oară aproximativ 3%. Prin urmare, partidul ar eșua la pragul de cinci procente.

Pe Twitter, secretarul general al CSU, Markus Blume, a cerut ca gestul lui Aiwanger să nu rămână fără urmări.

„Un caz incredibil de manipulare a alegerilor și influențare a alegătorilor. Acest lucru este profund nedemocratic și trebuie să aibă consecințe”, a scris Blume.

Potrivit Legii electorale federale, constituie infracțiune administrativă publicarea „rezultatelor sondajelor electorale după exprimarea conținutului votului, dar înainte de închiderea secțiilor de votare”. Acest lucru poate fi sancționat cu o amendă de până la 50.000 de euro.