Candidatul la funcția de cancelar al Uniunii CDU/CSU, Armin Laschet, a votat duminică dimineața, puțin după ora 11.00, la secția de votare de la locul de reședință din Aachen. Primul ministru al landului Renania de Nord-Westfalia a venit la secția de votare a unei școli catolice municipale împreună cu soția sa, Susanne. Din pacate, el și-a împăturit greșit buletinul de vot, astfel încât, la aruncarea în urnă, s-a putut vedea ce a bifat. E valabil, atunci, votul său?

Votul lui Armin Laschet, vizibilFoto: THILO SCHMUELGEN / AFP / Profimedia

Laschet a făcut presei o scurtă declarație, spunând că alegerile generale vor decide direcția Germaniei în următorii câțiva ani „și de aceea fiecare vot contează”. „Astăzi este ziua în care vorbesc alegătorii, nu politicienii”, a adăugat el.

Atunci când și-a exprimat votul pentru alegerile federale, el a aruncat biletul împăturit incorect în urna secției de votare din Aachen, iar fotoreporterii au surprins momentul în imagini. Armin Laschet a făcut ambele cruci pe CDU, după cum se vede din poză.

Pentru a se respecta secretul alegerilor, nu este permisă aruncarea buletinului de vot deschis. Alegătorul trebuie „să-l plieze în așa fel încât votul său să nu poată fi recunoscut”, spune site-ul web al Bundeswahlleiter, în Secțiunea 56. Dacă votul este identificabil, comitetul electoral ar trebui să-l respingă. De obicei, la secția de votare se indică modul de împăturire a buletinului de vot.

Cu tot acest incident, un purtător de cuvânt al Comisiei Electorale Federale nu vede neapărat o problemă în acest caz, spunând că gestul „nu are consecințe juridice”. Nu există „nereguli” cunoscute din circumscripția din Aachen, ar fi declarat acesta pentru Bild.de.

Și totuși, potrivit regulamentului federal de votare, comisia locală ar fi trebuit să respingă votul și să aibă loc o reluare a acestuia, fără ca opțiunea să fi vizibilă public, mai menționează publicația ciată.