Coaliţia de guvernământ de stânga-dreapta din Islanda este pe cale să îşi păstreze majoritatea după alegerile parlamentare desfăşurate sâmbătă, potrivit rezultatelor parţiale, însă mişcarea ecologistă de stânga a prim-ministrului Katrin Jakobsdottir pierde teren în faţa celor doi aliaţi ai săi de dreapta, informează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În jurul orei 01:30 GMT, alianţa era creditată cu 41 din cele 63 de locuri din parlament, după numărarea a mai mult de o treime din voturi, deşi nu este sigur că cele trei partide vor continua să guverneze împreună.

Cu 17.2% din voturi, marele câştigător al scrutinului este Partidul Progresului (centru-dreapta), pe cale să obţină poziţia de al doilea partid islandez, deţinută în prezent de Mişcarea Stânga-Verde a premierului Jakobsdottir (14.5%), în spatele imbatabilului Partid al Independenţei (conservator) al fostului prim-ministru Bjarni Benediktsson.

Conform estimărilor, acesta din urmă ar urma să obţină 25.9% din voturi şi 18 din cele 63 de locuri din Parlament, în timp ce progresiştii conduşi de Sigurdur Ingi Jałhannsson ar urma să obţină 13 locuri, cu cinci mai mult decât la precedentul scrutin, care a avut loc în 2017.

Mişcarea Stânga-Verde ar urma să scadă la 10 mandate, cu unul mai puţin decât în urmă cu patru ani.

Deşi viitorul coaliţiei rămâne incert, cei trei lideri de partid au fost de acord să înceapă negocierile dacă vor reuşi să obţină majoritatea. (Agerpres)